Premis Edurecerca 2016

SONY DSCEl dilluns 20 de juny es van lliurar els premis Edurecerca 2016  a la Sala Iberia, de Sant Feliu de Llobregat.

L’acte, aconduït per Manel Pardo, s’obrí amb la intervenció d l’Alcalde de Sant Feliu de Llobregat i de la Directora General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. I amb la interpretació musical d’un duo de jazz de l’Escola de Música de Sant Feliu.

El lliurament de premis de les diverses entitats que hi participen, s’iniciava amb el passi dels vídeos sobre els treballs presentats a cada entitat, vídeos en què els autors presentaven i explicaven breument la recerca que havien fet.

Després, els responsables de l’entitat pujaven a dir alguna cosa sobre l’entitat i els premis, feien conèixer el guanyador, justificaven l’elecció del jurat  i lliuraven els premis. Es feien fotografies de la guanyadora o el guanyador amb el seu tutor i els membres de l’entitat , i després de tots els premiats.

L’acte es dividí en diversos blocs d’entitats. En el primer bloc Consell esportiu, UPC,  Orienta i Fundació Marianao-Grup GRODE (UAB). En el segon, les entitats vinculades al Consell Comarcal i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat: Consell de dones,  Parc Agrari,  Consorci de turisme i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. I en el tercer Innobaix, Centre Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Ajuntament de Sant Feliu i CRAM.

En acabar el primer bloc va intervenir el representant del Consell Comarcal i en acabar el segon, el Director dels Serveis Territorials.

Va tancar l’acte el Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona.

Pel que fa als premis del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat,  vam tenir sis finalistes, tots treballs força originals i basats en recerques ben creatives.  Un de matemàtiques (Una mirada àuria a Cornellà), en què es planteja una mirada matemàtica de l’entorn (en aquest cas la ciutat de Cornellà), treball que ens fa veure com les matemàtiques són a tot arreu i de quina manera podem aplicar el pensament matemàtic a tot el que ens envolta o el que hem de crear o construir.  Un de sociològic (o sociopsicològic) El silenci de la muntanya: Ermitans a Montserrat, amb entrevistes als ermitans actuals i amb història de les ermites i les vivendes dels ermitans al llarg de la història. Dos d’educació (Creativity and Arts in Education i Casal d’estiu ClausKids), amb experiències i projectes aplicats a la realitat del Baix Llobregat. I dos de biologia (Estudi biològic de la plana deltaica del Delta del Llobregat i Estudi de l’Avifauna de Sant Andreu de la Barca), el primer dels quals combina l’experimentació i la descripció i el segon ben estructurat i sistemàtic, que fa un estudi de l’avifauna basat en l’observació, feta amb rigor i constància.

SONY DSC

SONY DSC

El treball guanyador va ser Estudi biològic de la plana deltaica del Delta del Llobregat, d’Erika fernández, de l’Institut El Calamot de Gavà. El jurat va valorar l’originalitat a l’hora de plantejar els experiments i també la transversalitat de la seva investigació, que, en un experiment, posa en relació la salinitat del sòl amb la productivitat agrícola i, en l’altre, relaciona el tipus de sòl (terra de bosc o sorra) amb la productivitat.

La Sala Iberia estava plena de gom a gom i l’ambient va ser festiu i a la vegada intel·lectualment gratificant, ja que els treballs eren de gran qualitat i n’hi havia molts de força creatius i innovadors. Un acte on la gent jove del Baix ens va fer veure que el futur es presenta ric i esperançador.