ARTICLE DE CONXITA SÁNCHEZ MEDINA, PRESIDENTA DEL CECBLL

Estimar és un lloc

Perdura al fons de tot: d’allí venim

I és el lloc on va quedant la vida

Joan Margarit

 És un fins aviat! No és un adéu…

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, associació sense ànim de lucre, és un àmbit d’estudi i de divulgació i una plataforma per impulsar projectes i activitats que es fan en xarxa dins i fora de la comarca. Constitueix una entitat de referència i un espai de trobada plural, en el qual participen activament moltes persones de manera voluntària per oferir el millor del seu saber i posar-lo al servei del Baix Llobregat, persones lligades al territori amb voluntat de conèixer i de fer conèixer, de reivindicar un futur millor partint de la seva idiosincràsia.

Aquest paràgraf recull la gènesis de la nostra entitat i em serveix d’introducció per iniciar el relat del meu comiat com a presidenta del Centre d’Estudis.

I és que enguany acaba el període de tres anys de mandat que contemplen els nostres estatuts i per tant hem d’escollir de nou la junta directva. Des del 8 de març del 2013 he assumit la responsabilitat de la presidència. Han estat sis anys en els quals hem treballat molt dur. La crisi ens va impactar de manera severa; els primers anys vam patir una forta davallada del suport ecònomic de les administracions que varem sufragar amb quotes extraordinàries, reducció salarials i replantejament d’activitats que ens van ajudar a continuar. Però vam ser capaces d’afrontar la nostra fragilitat i capgirar el repte en oportunitat per tirar endavant un important volum de projectes i activitats.

Recordo especialment el treball desenvolupat pel Centre d’Estudis, junt amb altres entitats i col·lectius, contra el macroprojecte d’Eurovegues, la nostra exigència d’un altre model de desenvolupament per a la comarca i l’alegria de superar plegats el perill de la seva instal·lació. La defensa de l’autonomia municipal i contra les retallades. Les reflexions, les argumentacions i la presa de posició davant el perill de fragmentació de la comarca i a favor del Baix Llobregat. Les nostres compareixences al Parlament de Catalunya.

També la commemoració del 40è aniversari i l’actualització de l’ideari fundacional. L’el·laboració del Llibre Blanc de la Cultura del Baix Llobregat que posa negre sobre blanc la importància de la cultura i de l’activitat cultural al territori. Les Jornades de Patrimoni, on any rere any mostrem el potencial i la diversitat d’un patrimoni encara desconegut. Les Recerques Col·lectives que permeten sumar i generar coneixement solvent. Els Premis de Reconeixement Cultural, aparador de l’activitat cultural local que transcendeix els municipis i conforma la Nit de la Cultura del Baix Llobregat en un esdeveniment aglutinador. El nostre segell editorial que posa a l’abast bibliografies de reconegut prestigi.

I un punt i a part mereix el projecte de l’Itinerari de l’Aigua, que en aquests sis anys ha donat fruits tan importants com la col·lecció de llibres Camins d’Aigua, que plantegen itineraris temàtics i les corresponents visites guiades.

I no vull deixar de mencionar la gestió cívica i la dinamització del Centre Cívic Mas Lluí, així com l’ingent treball que estem fent amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i amb l’Associació per la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn, per fer possible que el Museu de la Colònia Sedó torni a obrir regularment les seves portes els caps de setmana, sota la gestió del Centre.

Durant aquest temps hem ampliat les sinergies i relacions amb empreses, entitats i institucions de la metròpoli. Hem fet del feminisme un eix de treball de transformació social:  hem impulsat estudis, seminaris i hem col·laborat en el Congrés de les Dones del Baix i en la construcció del Decàleg elaborat per les Alcaldesses per construir Ciutats Feministes.

Però potser l’activitat més innovadora dels darrers anys ha estat la diagnosis que va suposar el congrés El Baix Llobregat a Debat que ha sacsejat la comarca, un treball rigorós i molt útil. Ha contribuït a refermar la singularitat baixllobregatina des de l’orgull de la diferència i el necessari encaix en una gran conglomeració urbana. Des de l’àmbit cultural i cívic, des del teixit social i l’activisme, ha servit per posar sobre la taula propostes i eines per aconseguir un territori cohesionat, dinàmic i sostenible. Hem vindicat el resilient Baix Llobregat i el lloc estratègic que ocupa en la metròpoli.

El llibre del congrés que hem presentat recentment fa un recorregut des del Compromís Col·lectiu pel Baix Llobregat i finalitza amb els 30 reptes per un canvi d’època.  És la crònica d’un procés participatiu en l’horitzó dels ODS i la Nova Agenda urbana 2030. Dependrà de tots i totes nosaltres que siguin útils per a la comunitat.

El comportament humà es transmet a través de la cultura i aquesta ens ajuda a construir la identitat col·lectiva, ja que inclou tot allò que hem estat, el que som i el que volem ser. La capacitat de la cultura per aglutinar debats i posar en comú el pensament és infinita i portar-ho a terme és un deure ineludible tant de les entitats com de les institucions. Costa comprendre l’abast de la situació que vivim i també ens està costant adaptar-nos a aquest món globalitzat; calen recursos per emprendre iniciatives innovadores i no hi ha un  lloc més apte que el de la cultura. Ara més que mai necessitem entendre el món que ens ha tocat viure. Per això ens cal disposar de la cultura i del coneixement com instruments per comprendre millor la realitat. Repensar la acció pública és una tasca i és un repte que ens interpel·la a totes les persones a títol individual i social.

El Centre d’Estudis és un espai de construcció i transferència de coneixement. Representem un model de treball col·laboratiu enfront del model basat en la competència. Un dels aspectes més rellevant  és la seva capacitat per actuar com a instrument útil, en la construcció de consensos. És l’espai des del qual podem estudiar, reflexionar i analitzar el moment que vivim i, com a part indestriable de la seva idiosincràsia, fer d’enllaç entre la història i la realitat que ens envolta, amb capacitat per orientar, per cercar alternatives que puguin contribuir a comprendre i aprendre a fer una síntesi del passat i del present per encarar el futur.

En uns temps que diuen líquids o gasosos com els que vivim, ens calen espais oberts que ens facilitin el diàleg; parlar, escoltar, reflexionar i fins hi tot acordar partint de vegades de posicions allunyades, és possible en una associació com el Centre d’Estudis, una entitat que hem de reforçar ampliant la seva base i amb els recursos adients perquè encara són moltes les persones, entitats, institucions i empreses que podrien fer del suport a la cultura i al Centre d’Estudis un element de valor, de convivència i d’arrelament.

Per mi el Centre d’Estudis ha estat el lloc que m’ha permès treballar per un projecte col·lectiu, en xarxa, de manera coral i col·laborativa en una entitat de clara voluntat comarcalista i amb la que comparteixo l’estimació pel territori que ens acull tan plural, tan divers, tan complex i alhora tan interessant. D’aquí que consideri fonamental reforçar un projecte de tan llarga i fructífera trajectòria.

He volgut compartir el final d’aquest període amb algunes reflexions i algunes fites que no haurien estat possible sense les sòcies i socis que sustenta la nostra entitat, sense la Junta, sense les persones treballadores de l’associació. Sense la implicació de les persones que col·laboren altruistament i per suposat sense el suport d’entitats, d’empreses, d’institucions que ens donen suport i confien en nosaltres.

Ha estat un veritable orgull representar com a presidenta el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. La confiança de les sòcies i socis m’ha permès durant sis anys treballar amb persones d’una gran talla humana i professional. He aprés molt i em sento molt afortunada i profundament agraïda. Ara continuaré participant des d’una altra posició, no m’acomiado, encara em reclamen noves propostes i importants vincles afectius.

Vull des d’aquestes línies retre reconeixement i el més profunt agraïment a totes les persones que al llarg de 45 anys han fet possible la nostra entitat. Gràcies a les que han liderat i han empès el projecte malgrat les dificultats. Gràcies a les que recullen el testimoni per continuar liderant una gran entitat cultural. Gràcies també a totes les persones que fan possible la nostra activitat cada dia, avui i demà. Gràcies a la seva complicitat i generositat continuarem avançant i fent de la cultura una eina de cohesió i un dret de ciutadania.

Gràcies pel treball, per l’acompanyament, per les complicitats, per l’alegria, per la tendresa, gràcies per les utopies i per tanta vida compartida. Gràcies per tant!.

Perquè la carrera no la guanyen sempre els qui van més ràpid sinó qui segueix corrent, seguirem corrent i serem molts i moltes!! Gràcies a tothom!!

El Centre d’Estudis s’ho mereix!

Conxita Sánchez Medina
Presidenta