→ Ponència “Feministes, milicianes i represaliades(1936-1945)” per Neus Ribas

PONÈNCIA “FEMINISTES, MILICIANES I REPRESALIADES(1936-1945)” PER NEUS RIBAS

En el marc del 40è aniversari de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, l’Arxiu va acollir dues exposicions durant el mes de maig elaborades pel Departament de Justícia, Drets i Memòria “Justícia i Arxius” i “La memòria del segle XX des dels arxius judicials”. Amb motiu de les exposicions es van fer diverses conferències, una d’aquestes la va fer la historiadora i cap de projectes del Centre d’Estudis Comarcals, Neus Ribas, que ens va parlar sobre “Feministes, milicianes i represaliades (1936-1945)”.

La conferència es va fer el 16 de maig a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i va comptar amb una gran assistència. La ponent, ens va explicar la vida i motius d’engarjolament de tres dones santfeliuenques al front d’Aragó durant la Guerra Civil.

Aquesta ponència va aportar dades inèdites sobre els casos de Victòria Figueras Ferré, Anita de la Asunción Díaz i Pilar Lahoz Guillén. I aquestes noves troballes les situa en la història i en el mapa i ens permet conèixer parts inèdites de la seva vida i història.

Neus Ribas, va concloure la ponència amb una reflexió molt interessant sobre els motius d’empresonament i repressió de les dones i és que es trobaven amb una triple repressió: per una banda, per la seva pròpia ideologia i actuació politicosocial; l’altre per les ideologies i actuacions politicosocials dels seus companys, pares, fills; i finalment també per la seva condició de dones que les portava a la transgressió social.

Sens dubte una xerrada molt interessant que va encantar al públic i que va portar el públic assistent a reflexionar sobre el paper de la dona durant la Guerra Civil.

Enhorabona, Neus!