11es Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat

EL dissabte 27 de novembre van tenir lloc les 11es Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat al castell de Pallejà.
L’acte va comptar amb una obertura institucional amb parlaments de l’alcaldessa de Pallejà, Ascensión Ratia; de Conxita Sánchez en representació del Centre d’Estudis Comarcals i de Jordi Carbonell en representació del Consell Comarcal.
Aquesta edició es va centrar en el patrimoni immaterial i ho vam fer a partir de dues ponències i d’un mosaic de mostres de patrimoni immaterial del Baix Llobregat.
Una de les ponències va anar a càrrec d’Àngel Merino, expert en democràcia de proximitat i participació ciutadana, que acaba de publicar un estudi sobre la construcció de la festa en democràcia a Sant Feliu de Llobregat (més informació aquí) i que va dissertar sobre el paper de la festa com a patrimoni immaterial en la construcció de la democràcia. Al seu torn la ponència de Lluís Garcia Petit, director general de l’Institut de Patrimoni Cultural Immaterial, va emfatitzar la necessitat de consensuar una definició de patrimoni immaterial que s’apropi a les directrius de la UNESCO. Ambdues ponències van ser presentades per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pallejà, Sandra Neiro.
Pel que fa a les mostres de patrimoni immaterial, la Jornada va donar una visió de la pluralitat existent a la comarca i de com el treball conjunt entre la ciutadania i les administracions pot enriquir encara més aquest escenari. Es van exposar sis experiències vinculades al patrimoni de la memòria com l’itinerari obrer de Cornellà i les Dones lluitadores; als sabers i tècniques artesanals com la construcció d’orgues i la Pedra seca, pedra viva; i al de les tradicions i manifestacions diverses com les Passions i Mots i feines de la pagesia. Les experiències van ser presentades per: Anna Plans coordinadora de Patrimoni Cultura de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat,  Amor del Álamo, membre del grup de recerca sobre dones de Sant Boi de Llobregat, Natalie i Gerhard Grenzing del Taller d’Orgues Gerhard Grenzing, Viver Bernadó metge naturalista, Lenke Kovács del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Cloquell i Núria Armengou membres dels Amics del Museu de Pallejà. Aquest espai el va conduir i Juan Pablo Beas, regidor de Cultura de Sant Andreu de la Barca.
La jornada va acabar amb una breu explicació de les conclusions del taller participatiu “Les Muntanyes del Baix”, que es va celebrar el dia 3 de novembre emmarcat en el lema de les Jornades del Patrimoni 2021.
Com a notes destacades, mencionem l’assistència a l’acte del nostre soci fundador Albert Massegur, autor de nombroses publicacions sobre la vila de Pallejà. I també la cloenda festiva a càrrec de les colles de Pallejà.
Properament farem públiques les conclusions d’aquesta sessió de treball.