RESILIÈNCIA. Les nostres terres. El nostre futur.
L’Assemblea General de les Nacions Unides de 1972 va establir que el 5 de juny de cada any esdevindria el Dia Mundial del Medi Ambient sota la direcció del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).
Enguany, el 5 de juny hom fa la crida amb el lema “Les nostres terres. El nostre futur”, la convocatòria se centra en la necessària restauració de les terres, detenint la desertificació i enfortint la resiliència a la sequera. Precisament de la resiliència ens en parla a l’article del mes l’enginyera civil i sòcia del Centre, Dolors Pérez, tot dient-nos : “Davant dels reptes futurs cal començar a treballar un pla de resiliència global que aglutini els plans que amb aquesta finalitat s’estan treballant des dels municipis, però sempre amb una visió de comarca ja que els espais naturals són un continu i l’adaptació ha de produir-se sense fissures territorials.”
Per això en aquest Butlletí de juny volem recordar el compromís de la nostra associació en la reivindicació i en la defensa de l’entorn natural i agrícola de la comarca. Ens avalen les publicacions fruit de recerques com “La geologia i la mineria al Baix Llobregat. Un patrimoni identitari a través de la historia” ; “El Baix Llobregat, història i actualitat ambiental d’un riu”; o la Col·lecció Camins d’Aigua amb itineraris sobre “El riu més treballador” i “El Baix Llobregat font de l’àrea metropolitana”. També podem llegir a la nostra web l’edició digital del llibre “El Baix Llobregat a Debat. Crònica d’un procés participatiu”, a partir de la pàgina 267 podreu trobar els 30 reptes per a un canvi d’època entre els més significatius en matèria de medi ambient hi trobem els relacionats amb l’aigua com a bé públic, la importància dels espais naturals i el parc agrari així com les zones boscoses, tot plegat en convivència amb una zona densament poblada i industrialitzada sotmesa als estralls del canvi climàtic i a la recerca d’alternatives sostenibles en àmbits com la mobilitat i l’energia.
Aquest mes de juny i en el marc del dia mundial del Medi Ambient també volem recordar que la Institució Catalana d’Història Natural, societat filial dintre de la secció de ciències de l’ Institut d’Estudis Catalans, va publicar l’any 1976 el Llibre blanc de la gestió de la Natura als Països catalans amb el títol “Natura, ús o abús” aquella primera edició i la segona en el 1988 foren coordinades pel biòleg Ramon Folch . Es tractava d’una obra col·lectiva que ha esdevingut un referent en el món de la gestió i la conservació del patrimoni natural, en ser un text precursor que posava sobre la taula la problemàtica ambiental i es podria considerar la primera gran diagnosi ambiental del nostre país.
Passats quaranta anys arribats a 2018 l’Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) decideix fer un balanç del què ha passat en aquest lapse de temps i, encara més important, mostrar que des del món acadèmic es considera que les coses es podrien i s’haurien de fer millor. Els experts amplien el camp de visió del 1976 i 1988 i no només es tracta la natura des del punt de vista dels naturalistes sinó que s’adopta un enfocament ambiental i social més ampli. Ens ofereixen un conjunt de propostes que, recolzades en sòlids arguments tècnics i científics, contribueixin a definir l’agenda ambiental d’aquest país i a demostrar que cal aplicar-la.
És en el marc de la celebració del nostre 50è aniversari que en cada butlletí tractem de temàtiques que són del nostre interès al llarg dels anys; com la defensa del patrimoni material i immaterial de la comarca i de manera molt concreta en defensa del patrimoni natural i a favor del medi ambient i la sostenibilitat. Una prova recent que sintetitza aquesta manera de fer n’ha estat la celebració el passat mes de maig del “Col·loqui internacional Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”. Aquest col·loqui va abordar una temàtica que fa temps venint tractant com la transició energètica, ens en començàrem a ocupar acollint la invitació del Col·lectiu per un nou model energètic social i sostenible (CMES), que amb el suport de l’IRMU, ha anat organitzant diversos encontres amb entitats d’estudis d’arreu per parlar de la transició energètica i territori.
Les iniciatives en matèria de sostenibilitat són una constant en la nostra agenda i així dimarts 25 de juny a la sala polivalent de Can Amat a Viladecans presentàvem l’exemplar número 26 de Materials del Baix Llobregat “El futur de les energies renovables al Baix Llobregat i altres escrits”. Aquesta presentació també ha tingut la voluntat de promoure la presentació de candidatures a la 12ª edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, edició que fou presentada i anunciada el passat dia 17 de juny a Can Negre a Sant Joan Despi tot donant a conèixer la publicació del llibre “Persones, valors i xarxes. El Baix Llobregat a través dels Premis de Reconeixement Cultural”, aquest llibre recull l’experiència de les 11 edicions anteriors i la seva transcendència en la vida de la comarca. Per això seguim convidant-vos a la presentació de candidatures als premis. Candidatures de persones a títol individual i candidatures d’ens col·lectius en els camps de les experiències culturals, socials, econòmiques i ecològiques.