Acte de presentació del llibre ‘La prehistòria de Begues i el Massís de Garraf Nord-Oriental’

El passat dijous 19 d’octubre de 2023 va tenir lloc a la Sala d’actes de l’Antic Escorxador de Begues, l’acte de presentació de la darrera publicació que l’Ajuntament de Begues ha editat en col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Amb el títol La Prehistòria de Begues i el Massís de Garraf Nord-Oriental, el llibre ha estat coordinat per Manuel Edo i Benaiges, prehistoriador i president del CIPAG (Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i Arqueologia del Garraf-Ordal), que conjuntament amb el Centre d’Estudis Beguetans ha recollit els resultats dels 45 anys de recerca sobre el patrimoni prehistòric d’aquesta part de la nostra comarca.

El llibre és un magnífic repàs del resultat de les recerques a un bon conjunt de jaciments del Massís del Garraf, però incidint amb una especial intensitat i interès en els treballs duts a terme pel CIPAG a la Cova de Can Sadurní, un dels jaciments prehistòrics més importants del nostre país, sobretot per la seqüència de milers d’anys d’utilització, que abasten més de 12000 anys. Aquesta cova beguetana és un paradigma de recerca científica continuada, que no té gaires paral·lels a Catalunya.

L’acte va ser presidit per l’Alcaldessa de Begues, Mercè Esteve i va ser presentat per l’arqueòleg i membre de la junta del CECBLL, Ferran Puig. En aquesta presentació, el públic assistent va poder escoltar tant quin ha estat el procés de gestació de la publicació, com els elements més destacables del seu contingut a consideració de Manuel Edo, que en tot moment va fer palesa la importància de l’equip pluridisciplinari que de fa molts anys treballa i fa possible l’increment del coneixement. Va destacar que el llibre, on hi escriuen gairebé una vintena d’especialistes, és un treball coral que resumeix d’una manera científica, però amb un alt percentatge d’imatges i textos que faciliten la tasca divulgadora apta per a molts públics, el que és l’etapa més antiga i de difícil coneixement de la nostra comarca.

El llibre centrat en el treball que s’ha dut a terme en aquesta zona muntanyosa de la comarca, és un pas molt important i una eina que serà bàsica per endinsar-nos en un món tan desconegut com és la prehistòria. Felicitem la iniciativa de l’Ajuntament de Begues i la mai prou reconeguda tasca dels equips de treball que amb mètode rigorós recuperen any a any fragments que ajuden a reconstruir pàgines amagades del nostre passat. Podem dir sense por d’equivocar-nos que el llibre, del tot recomanable, serà una eina útil que permetrà a molts investigadors del país entendre la prehistòria i la seva complexitat cultural i a la gent de la comarca ens possibilitarà tenir una síntesi que ens ajudarà a comprendre d’altres jaciments baixllobregatins.