APORTANT VALOR A LA SOCIETAT: Article d’opinió de Mar Porras

APORTANT VALOR A LA SOCIETAT

 

Durant el mes de març he assistit a diversos esdeveniments vinculats a dos pilars bàsics del meu propòsit, donar visibilitat al talent femení i incrementar la presència femenina en entorn tecnològic, i en tots ells sorgeix sempre el mateix debat, perquè no estem i perquè quan estem ens ens visualitzem.

 

Aquestes preguntes, que no tenen resposta immediata, ens obren diferents fronts de reflexió, que des del meu punt de vista estan vinculats amb la necessitat i l’oportunitat d’Aportar Valor a la Societat:

– Per què hem d’estar-hi, és perquè la perspectiva de gènere és clau per desenvolupar solucions que donin resposta al 100% de la societat i no només al 50%.

Perquè la tecnologia és ja imprescindible a les nostres vides i cada vegada més formarà part de la presa de decisions que impacten en la nostra vida des de diferents perspectives, salut, educació, justícia i per descomptat comunicació.

– Per què no estem, està vinculat a molts factors, socials, familiars i educatius, tots clau en la decisió de cap on enfoquem els nostres estudis o les nostres carreres professionals.

La tecnologia, ja forma part de les nostres vides i en un futur no gaire llunyà, formarà part del 75% dels perfils professionals, però en la nostra etapa d’escolarització obligatòria, algú ens fa veure com la tecnologia aporta valor a la societat?, algú ens explica quina hauria de ser la nostra trajectòria curricular per poder desenvolupar solucions que aportin valor a la societat mitjançant l’ús de la tecnologia?

Aprenem i visualitzem clars referents del que és i fa un metge, curar, allò que és i fa un advocat, defensar, allò que és i fa un mestre, ensenyar, però qui ens explica que fa un enginyer, potser s’hauria de trucar expert en enginyeria, d’enginy. Potser aquest nom faria que les dones se sentissin més atretes per aquestes professions. Aplicar enginy a partir del coneixement a la resolució de problemes i creació de noves solucions és el que fa un enginyer.

Volem que les eleccions professionals dels nostres fills siguin fruit de la informació i l’experiència i no del desconeixement i la manca de referents.

– Per què ens hem de donar visibilitat, és perquè no podem voler aspirar a ser una cosa que no veiem. Si no donem visibilitat a les dones, les noves generacions seguiran sense tenir referents femenins on mirar-se i amb què sentir-se identifiques per projectar el seu futur.

Hi ha estudis que ens diuen que per visualitzar el missatge d’una dona a les xarxes socials professionals hem de veure 200 missatges d’homes. On buscaran els referents femenins les nenes de les noves generacions?

 

Freqüentment em trobo en fòrums on les dones em diuen “no sé com vendre’m” i jo els responc: Canvia el plantejament a “Posar en valor el que faig” i com això em fa créixer a mi i al teu entorn.

 

Doncs això és just el que em vaig plantejar jo fa deu anys, quan vaig decidir que volia un món millor per a les meves dues filles, on tinguessin les mateixes oportunitats que els homes, on poguessin créixer i expressar les seves opinions sense por d’equivocar-se, perquè els errors són reptes i oportunitats d’aprenentatge, sense por de sentir-se discriminades i amb el potencial de creixement que elles es marquessin i no pas que els altres el marquessin.

 

I vaig començar treballant en iniciatives de voluntariat que persegueixen els dos objectius que apuntava a l’inici, donar visibilitat al talent femení i incrementar la presència femenina a l’entorn tecnològic.

 

Mar Porras Martinez