ARTICLE DEL MES PER M.LUZ RETUERTA

L’exposició Llibertat! Fontserè i el cartellisme compromès (1931-1939) un gran recurs per dinamitzar l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Entre els dies 16 de gener i el 26 de febrer hem pogut gaudir a la sala polivalent de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat d’aquesta exposició produïda per l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’exposició es fonamenta en els 22 cartells que Carles Fontserè va fer durant el període de la Segona República i la Guerra Civil, però va més enllà, es tracta d’una exposició que ens apropa de manera significativa al patrimoni documental. Els cartells es presenten amb la seva contextualització històrica i arxivística, a través de documents de l’època relacionats amb els diferents temes de cada cartell (fotografies, documents textuals, cartells, etc.) alhora que s’acompanyen del suport narratiu de les memòries de Carles Fontserè. En definitiva una mostra darrere de la qual s’evidencia l’actuació d’un arxiu.

Aquesta mostra és un recurs immillorable que l’Arxiu Nacional de Catalunya ha posat a l’abast del públic en general, i en especial del món educatiu, per apropar-nos a un escenari: els continguts que hi havia a les parets dels carrers i de les places de Catalunya durant la dècada dels anys treta.

Des de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat hem fet un esforç per fer arribar aquests continguts al màxim nombre de persones possibles. La prioritat ha estat oferir-los a les escoles, que han visitat l’exposició i també, en alguns casos, han descobert els continguts i les funcions de l’Arxiu Comarcal.  S’han fet 2 visites per a l’alumnat de quart d’ESO i 10 per als nois i noies de 2n. de batxillerat, en total han passat  per les instal·lacions 268 alumnes. D’altra banda, els assistents a un curs adreçat al professorat que dirigeix treballs de recerca de batxillerat, organitzat pels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat,  va treballar els materials didàctics de l’exposició. En concret, a partir de la mostra, van aprofundir i van debatre sobre com ajudar l’alumnat a preparar la defensa dels treballs de recerca.

També s’han organitzat 5 visites destinades al públic en general, amb 70 persones. Una d’elles guiada directament per una de les comissàries de l’exposició, i una altra, per l’entitat Arrels Locals que ha fet possible que l’exposició fos vista en cap de setmana. D’altra banda, s’han ofert visites a col·lectius concrets, com la gent gran o bé persones del centre de dia Pins d’Or de Sant Feliu de Llobregat. En total han vist l’exposició 524 persones.

El 15 de febrer es va gaudir d’una taula rodona amb la presència d’Àngels Bernal, subdirectora de l’Arxiu Nacional de Catalunya i una de les comissàries, i de Jesús Vila, periodista i historiador del Baix Llobregat que va conèixer personalment a Fontserè, sobre el qual va escriure una petita biografia.

Aquesta exposició ha contribuït a impulsar el servei didàctic de l’Arxiu Comarcal perquè ha permès posar a l’abast de la comunitat educativa  un recurs pedagògic de qualitat sobre la 2a. República i la Guerra Civil, elaborat per l’Arxiu Nacional de Catalunya. També perquè ha desvetllat l’interès per les fonts d’arxiu en general  i, de manera especial, pels continguts i  les funcions i de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

M.Luz Retuerta Jiménez
Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

DU9s6bqWAAA5kfC

Foto: Grup de segon de batxillerat del Col·legi Verge de la Salut amb el seu professor Bartomeu Cantallops.