L’ARTICLE DEL MES PER CÈSAR COMPTE

Teatre L’Artesà, més de 5.000 m² al Prat de Llobregat, on es barreja formació, exhibició i creació en estat pur

El passat 30 de març, el Teatre L’Artesà va reobrir les portes. Més de cinc mil metres quadrats on conviuen a parts iguals formació, exhibició i creació. L’Artesà és un projecte públic de l’Ajuntament del Prat de Llobregat que aposta per construir ciutadania a través de les Arts en Viu, contribuint al desenvolupament personal i col·lectiu. El projecte vol facilitar l’aprenentatge, la pràctica, l’experimentació i el gaudi de les arts, tot contribuint a viure experiències vitals significatives, fruit del coneixement i de l’experiència compartida. El Teatre L’Artesà és part d’un tot més gran. És el node central del programa d’Arts en Viu del Prat de Llobregat, model innovador i pioner de gestió pública de les arts escèniques i musicals a Catalunya. L’Artesà a més d’esdevenir el principal centre d’exhibició d’espectacles al Prat, també és seu de L’Escola d’Arts en Viu, dona suport a la creació teatral local i de fora i impulsarà el talent acollint residències artístiques.

L’Artesà va reobrir les seves portes per dotar la ciutat d’un teatre actual, del segle XXI. Compta amb unes condicions tècniques immillorables que li permeten acollir petites, mitjanes i grans produccions escèniques. Respecte al projecte artístic dóna cabuda a noves pràctiques i formes de vida, a les Arts en Viu en la seva totalitat amb una aposta decidida per la contemporaneïtat. Des d’aquest node es generen contextos propositius que superen el concepte que els espais culturals són espais específics per a comunitats específiques amb cartes de serveis estandarditzades i determinades per continguts programàtics limitats, per donar espai i suport a projectes capaços d’observar, escoltar i recolzar les diferents realitats que componen el riquíssim paisatge cultural i artístic del Prat. Per tant, dins L’Artesà, conviuen els continguts programàtics i les propostes formatives, en constant diàleg amb iniciatives ja existents com el projecte IntersECCions o L’Escola d’Arts en Viu, totes dues en procés de retroalimentació i fent créixer del teixit creatiu de la ciutat quantitativament i qualitativament.

Un altre dels objectius fixats se centra en les metodologies d’avaluació i en la creació d’una unitat d’investigació permanent que valori els intangibles en termes ambientals, socials, culturals i econòmics que conflueixen cap a la sostenibilitat del projecte. Una unitat que permeti avaluar l’impacte generat des de la cultura en termes de qualitat i desenvolupament ciutadà.

El mapa d’Arts en Viu es configura per diferents espais creatius on es dissipa la distància o parcel·lació entre aquells que produeixen i els que han de consumir. Incorpora la noció “d’accés productiu” on es conjuga un espai que no parla de persones usuàries o de clients sinó d’HABITANTS; habitants residents (artistes) i habitants locals (pratencs i pratenques). El binomi productor-consumidor es torna menys divisible apostant al mateix temps per la singularitat, l’experimentació, allò més popular, el quotidià, sense estratificació social i sense patrons estàndards preestablerts.

Amb la voluntat cada vegada més conscient d’optimitzar recursos i esforços públics, exhibició, formació i producció situaran El Prat com a destinació final de les propostes escèniques més arriscades o amb llenguatges més avantguardistes. Apostem per la dramatúrgia contemporània; per la diversitat, la mutidisciplinaritat; la hibridació de llenguatges i de formats; fugim de l’especialització per centrar-nos i escoltar què ens vol dir el futur escènic en les diferents modalitats artístiques, ja sigui teatre de text, de cos, de moviment, circ o música… I obrir una finestra a les propostes artístiques internacionals. La reobertura d’aquest espai municipal ha de permetre construir una programació equilibrada en les diferents disciplines i amb pluralitat d’estils. Una programació per a un públic de 0 a 99 anys que es diferencia de moltes programacions convencionals sobretot pel seu accent en les pràctiques artístiques i el concepte de Programació Expandida.

En aquest sentit, L’Artesà fuig dels convencionalismes d’una caixa escènica a l’ús i busca les ressonàncies a partir de l’eix cultura/educació/comunitat a través del qual es garanteix la sostenibilitat de l’ecosistema cultural i artístic de la ciutat. Precisament, la Programació Expandida és un espai que s’obre a la pràctica i al diàleg, on es cerquen vincles entre les persones i el discurs, el pensament que hi ha darrere de les obres programades. És una manera d’apropar i integrar públic, creadors i practicants, a través de xerrades, laboratoris d’experimentació, processos comunitaris a partir de les diferents peces i artistes convidats. És també un espai d’investigació, on es regenera i nodreix l’esperit de la força transformadora de la cultura per treballar un projecte a llarg termini. D’aquesta manera i a partir d’un treball conjunt dedicat a les Arts en Viu, el pòsit de les programacions impacta directament en la ciutadania no només des de dalt de l’escenari sinó a partir d’un traspàs de coneixement real i a diferents nivells.

El Teatre L’Artesà aposta per la proximitat, l’educació, la mediació, les noves formes de gestió, la transparència i el treball col·lectiu i coordinat. L’Artesà vol ser una institució teatral del segle XXI que respon com una unitat facilitadora per a la recerca, la creació de coneixements artístics, la trobada de pràctiques i metodologies artístiques i la capacitació:

– Projectant una nova generació d’artistes i públic de la ciutat de l’avui i del demà, sempre en connexió amb el món local, regional, estatal i internacional

– Tenint cura de les generacions precedents i dels artistes del present amb una atenció especial al moviment artístic local

– Invertint en els artistes del demà i compartint els artistes de l’avui des d’una mirada interdisciplinària

Apostem per un model flexible, horitzontal, amb una vinculació estreta amb el territori que rebutja l’ús de l’espai com a mer contenidor i inverteix en les capacitats professionals a l’hora de gestar projectes en xarxa i col·laboratius.

L’Artesà promou un acostament a les arts des de l’excel·lència artística totalment convençut de la forma transformadora de la cultura.

Cèsar Compte, codirector artístic del Teatre L’Artesà

 

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] és la que no es sembra”.  Aquesta senzilla reflexió ens ha remès a l’article del nostre butlletí de l’octubre escrit per Cèsar Compte, codirector artístic del Teatre L’Artesà, espai on es barreja formació, exhibició i creació […]

Els comentaris estàn tancats.