ARTICLE DEL MES PER ABEL ANGUIANO
Primers passos per recuperar la memòria històrica a Santa Coloma de Cervelló
Al gener vam celebrar a Santa Coloma de Cervelló les I Jornades de Memòria Històrica Local, una oportunitat per escoltar i recuperar el testimoni dels que van viure i van ser protagonistes d’un temps passat que no hem d’oblidar si volem saber d’on venim i entendre on som.
Els relats compartits durant les jornades ens han permès conèixer diferents episodis que van tenir lloc al nostre poble, i en definitiva, conèixer com era la vida dels nostres avis. Un testimoni amb un gran valor educatiu i patrimonial que hem de protegir i conservar.
Durant les jornades es va estrenar “Memòria de Santa Coloma de Cervelló, el camp i la fàbrica”, un emotiu documental que recull el testimoni de més de trenta veïns i veïnes de Santa Coloma de Cervelló que ens expliquen, a través dels seus records i vivències, com era el nostre poble fa 80 anys i com ha canviat al llarg dels anys. Un passat rural i fabril on la vida no era fàcil, plena d’esforç i de lluita, però també d’anècdotes, d’aprenentatges i d’il·lusions. El documental ha estat produït per l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i Sabem.Com i constitueix un ric patrimoni històric local que hem de conservar. El trobareu a la Biblioteca Pilarin Bayés i en línia al web de l’Ajuntament www.santacolomadecervello.cat (https://youtu.be/hg3nQiWVV-U)
Un dels episodis que vam recordar de la mà d’en Jordi Amigó i en Josep Padró va ser l’entrada al nostre municipi de les tropes franquistes el 25 de gener de 1939. Temps difícils amb una Guerra Civil que va acabar per a moltes persones en els camps d’extermini nazi. Santa Coloma de Cervelló no va ser aliena a aquest trist episodi, i dos colomins van ser empresonats i assassinats als camps de Gusen i Mauthausen. Una trista història local que també cal recordar perquè mai torni a reproduir-se. Per això fa uns anys ja vam fer un reconeixement a la memòria de persones del poble que havien lluitat per la llibertat i la democràcia i havien patit la repressió i el pes del feixisme. En aquesta mateixa línia, les jornades van acollir l’exposició produïda pel Memorial Democràtic “Psst… Passa-ho. La lluita per la Democràcia a Catalunya (1939-1975)”, una visió sintètica però acurada de l’activitat clandestina dels homes i les dones que es van oposar a la dictadura franquista.
També recentment l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló s’ha adherit a la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, impulsada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. L’objectiu és crear un espai d’interacció i coordinació, perquè les entitats i els diferents actors del territori que compartim l’interès per recuperar la memòria històrica de la nostra comarca treballin plegats.
Aquests records, compartits i convertits en coneixement col·lectiu, ens han de servir per convèncer-nos que cal continuar lluitant per defensar la democràcia, i fer valer l’esforç i les renúncies de moltes persones que, abans que nosaltres, ja van lluitar per una societat justa.
Volem fer arribar el nostre agraïment a les persones que han compartit amb nosaltres els seus records i les seves vivències i que ens han deixat el seu testimoni durant les I Jornades de Memòria Històrica Local i en el documental “Memòria de Santa Coloma de Cervelló, el camp i la fàbrica”, un document que ja forma part del nostre patrimoni local.
Abel Anguiano i Solé
2a Tinent d’Alcaldia
Regidor de Promoció Econònomica i Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló