L’ARTICLE DEL MES PER ÀLEX MEDRANO

140 anys de Jujol architectus

L’Any Jujol140 és un moviment artístic, cultural i social per difondre la figura de Jujol. Tot i el geni creatiu i l’extraordinari llegat artístic de Josep Maria Jujol, la seva figura encara no és prou reconeguda. La celebració de l’Any Jujol140 està impulsada per l’Ajuntament de Sant Joan Despí, municipi que acull un dels llegats més importants de l’arquitectura de Jujol. L’esdeveniment vol contribuir a la difusió de l’obra de Jujol i al reconeixement científic internacional d’una figura única del Modernisme.

L’Any Jujol140 arrenca el juny de 2018 i es perllongarà fins al setembre de 2019, quan farà els 140 anys del naixement de Jujol. Durant l’Any Jujol140 s’organitzaran activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l’esdeveniment, i també a altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol i al seu llegat arquitectònic.

A hores d’ara el projecte compta amb el suport de la majoria de municipis catalans que tenen obra de Jujol, com ara Tarragona, els Pallaresos, Montferri, Cornellà de Llobregat, Capellades, Constantí, el Vendrell, Roda de Berà, la Sequita… També d’institucions com la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, l’MNAC, l’Open House BCN, l’Ateneu Barcelonès, l’Arxiu Jujol, el Club Nàstic de Tarragona, el Consorci Turisme del Baix Llobregat, universitats…

I com no podia ser d’una altra manera, una de les primeres entitats a adherir-se al projecte ha estat el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Aquest és un projecte que neix des de Sant Joan Despí, però amb la voluntat de sumar adhesions, complicitats i sinergies amb un únic objectiu, que és el de posar de relleu la figura de JUJOL.

Des de la construcció de la Torre de la Creu i de Can Negre, els habitants de la ciutat de Sant Joan Despí s’han fet seves les formes i els colors de Jujol, podent dir-se que s’ha fusionat el concepte de la ciutat amb el món jujolià. Els santjoanencs i santjoanenques han tingut sempre Jujol com un gran referent dins l’imaginari popular. Així, encara avui dia, els nostres infants coneixen la Torre dels Ous com la casa del Mag Sadurní, que segueix l’estrella d’Orient  que guia els Reis Mags per Nadal; o saben prou bé que els nostres gegants estan dedicats a l’arquitecte Jujol i a la seva gran imaginació amb la Creació.

En l’actualitat trobem relacions amb l’arquitecte i els seus edificis gairebé a totes les entitats, comerços, escoles i organitzacions socials de la ciutat. Elements com el ball Jujol de l’Esbart Dansaire, el premi de dansa jove Jujol o l’escola d’adults Arquitecte Jujol demostren aquesta relació i bona connexió amb l’artista que té la ciutadania de Sant Joan Despí.

L’obra de Jujol a la ciutat se centra sobretot en obra civil, molta de la qual la va realitzar sent arquitecte municipal adjunt de l’Ajuntament, tot i que també hi trobem part d’obra religiosa. Les ondulacions de la façana de Can Negre o les cúpules parabòliques, antigament decorades amb trencadís de vidre, són només alguns dels nombrosos projectes que va realitzar a la ciutat, catàleg que va arribar a més de 60 intervencions. Així, al municipi podem estar orgullosos no solament de ser posseïdors de grans obres de Jujol, sinó també de poder mostrar i argumentar el Jujol més detallista i prolífic.

De les més de 40 activitats que s’estan organitzant, una de les més importants serà l’exposició de dibuixos de gran format de Jujol inèdits fins al dia d’avui. Aquesta exposició organitzada per l’Arxiu Jujol, gran col·laborador per fer possible la commemoració jujoliana, ens mostrarà dibuixos de la mà de l’artista que aportaran alguns dels dissenys més interessants de Jujol.

Una altra de les activitats destacades de l’Any Jujol140 serà el desenvolupament de les jornades internacionals dedicades a Jujol, les quals tindran l’arquitecte Guillem Carabí, expert en el tema, com a director i que comptaran amb la participació d’estudiosos tant del món de l’art com de l’arquitectura. En aquestes jornades també es farà la presentació del treball d’investigació realitzat pel guanyador de la Beca d’Investigació Jujol, amb un tema d’interès divulgatiu de l’obra de l’artista a Sant Joan Despí.

Amb aquesta gran commemoració, la pretensió de l’Ajuntament de Sant Joan Despí és donar el renom que creiem que es mereix a un arquitecte – artista tan important dins del segle XX i a vegades tan poc valorat per la societat. En definitiva, retornar a Jujol totes aquelles coses que ens ha donat en forma del gran patrimoni artístic i arquitectònic.

Àlex Medrano Soler
Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan Despí