L’ARTICLE DEL MES PER MERCÈ RENOM

Foto-Josep-Fontana-i-altres0001.png_320858654

JOSEP FONTANA EN EL RECORD, DES DEL BAIX LLOBREGAT

El passat estiu ens ha deixat Josep Fontana (Barcelona 20 de novembre de 1931 – 28 d’agost de 2018), un dels nostres historiadors més lúcids i de major reconeixement internacional. No és el lloc, aquí, per fer una balanç de la seva extensa i valuosa obra, que el va mantenir fins al final actiu i ple d’energia intel·lectual. El recordarem com un referent per a moltes iniciatives que anaven més enllà de l’acadèmia, entre les que podem comptar algunes activitats en l’àmbit de la història local i dels centre d’estudis.

Fontana aplicava el rigor científic, la lucidesa i la perspectiva crítica a les anàlisis històriques i a les reflexions sobre el present. La seva tasca docent va obrir horitzons a moltes generacions, ja des de la universitat del tardofranquisme. Recomanava lectures, suggeria temes d’estudi, donava a conèixer els debats historiogràfics de més enllà de les nostres fronteres, unes fronteres que aleshores eren també intel·lectuals. La biblioteca de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives (IUHJVV) es va nodrir de part del seu fons de documents, llibres i revistes, i va posar a l’abast dels historiadors les millors eines per a l’exercici de l’ofici.

Entenia la història com una font de coneixement del passat que permetia una major comprensió del present. Un coneixement que calia projectar més enllà de les parets de les universitats. D’aquí la seva implicació generosa amb la docència (en el marc de l’IUHJVV es van organitzar uns productius seminaris per a professors d’instituts), i amb els centres d’estudis locals i comarcals.

Com ha recordat la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (ACBL), M. Luz Retuerta, Josep Fontana va acceptar en tres ocasions les invitacions del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat per estar entre nosaltres (http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_llobregat/detall/Josep_Fontana). L’any 1986 va participar en la presentació de la primera recerca col·lectiva dedicada a les guerrilles dels segles XVIII i XIX al Baix Llobregat. Va ser una presentació de luxe, perquè també ens van acompanyar l’historiador i polític Josep Benet, aleshores director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i el monjo de Montserrat Josep Massot, director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que van fer costat al president del CECBL, Jaume Codina, i de l’aleshores alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Francesc Baltasar. Més tard, l’any 2005 va intervenir en la convocatòria de la VII recerca col·lectiva, dedicada als moviments socials, amb una conferència sobre els moviments socials com a subjectes històrics. Aquesta conferència va ser publicada en el llibre, presentat quatre anys més tard, el juny del 2009, en un acte que va tornar a comptar amb l’historiador Fontana  (Vegeu la crònica d’aquests actes en els butlletins del CECBL núm. 10, 71 i 93, adjunts a l’esmentada nota de l’ACBL). De la primera trobada va sorgir la idea d’elaborar un atles del Baix Llobregat que va ser dirigit per Maribel Ollé. Publicat l’any 1995, el nostre atles va ser pioner d’una interessant col·lecció de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Josep Fontana va acollir amb interès i estima el projecte iniciat a partir de 1991 de creació de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), de la que vaig tenir l’honor de ser la primera president (1993-1995). Aleshores jo cursava el doctorat en l’IUHJVV, i Fontana va acceptar de dirigir la meva tesi. Durant temps, vam fer les reunions de la CCEPC a la seu de l’IUHJVV (tant quan era a la plaça de la Mercè, com quan es va traslladar a l’actual edifici, en el dipòsit de les aigües). Vam poder comptar amb ell per compartir l’experiència i per posar en marxa el primer Congrés de la CCEPC, que es va fer a Lleida l’any 1994.

No fa gaire, el juny de l’any passat, Fontana es reafirmava en la seva estima pels centres d’estudis en una nota escrita a l’actual president de la Coordinadora, Josep Santesmases: «Està clar que creia, i crec, en la validesa dels centres d’estudis, que han estat tan importants en una cultura com la nostra, tan mancada sovint d’institucions centrals fortes. Ànim per a seguir endavant amb la feina».

Aquest és el llegat que des dels Centres d’Estudis podem assumir.

Mercè Renom Pulit
Historiadora


Fotografia: Acte de presentació del llibre “Guerrillers al Baix Llobregat” a Can Ricart (Sant Feliu de Llobregat). D’esquerra a dreta: Josep Massot, director de les publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’historiador Josep Fontana, Francesc Baltasar, alcalde de Sant Feliu de Llobregat, l’historiador Josep Benet i Jaume Codina, president del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 26 de novembre de 1986. Fotògraf: Blas Serrano. ACBL. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] 📝 Josep Fontana (1931-2018) va ser un dels historiadors més lúcids i de major reconeixement internacional. La historiadora Mercè Renom el recordava, des del Baix Llobregat, en aquest article que avui recuperem: https://beta.cecbll.cat/…/article-dopinio-per-jesus-blanco-…/ […]

Els comentaris estàn tancats.