L’ARTICLE DEL MES PER M.JESÚS BONO
El protagonisme de les lluites socials a la Transició en les Jornades de Memòria històrica i democràtica
Des de fa 3 anys, el Centre d’Estudis Comarcals, la USLA (secció de l’Ateneu Santfeliuenc), i l’Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat (AMHDBL) organitzen conjuntament unes jornades sobre història i memòria.
Enguany, les jornades han tingut una significació especial. Després de dos anys comunicant-nos, afortunadament, a través de les pantalles, hem pogut començar a recuperar la presencialitat i els avantatges de la insubstituïble proximitat. L’objecte de les Jornades ha estat donar a conèixer el paper dels moviments socials dels anys 70 i la Transició en la construcció de la ciutat democràtica i en la transformació de les condicions de vida de les persones. Moviments i lluites que tingueren una importància cabdal a la comarca del Baix i a Sant Feliu de Llobregat.
Les jornades van començar el dimecres 16 amb una conferència de l’historiador i periodista Marc Andreu: “Els moviments socials a la Transició Democràtica”. A través d’una exposició il·lustrada amb les fotografies icòniques dels moviments socials durant la Transició, Marc Andreu ens va suggerir una interessant reflexió. Malgrat l’estudi i aportacions de la historiografia, el protagonisme de les lluites socials són les grans oblidades dels relats sobre la Transició, tant dels qui atribueixen el mèrit dels canvis a les elits polítiques com els que són crítics amb la Transició i l’anomenen pejorativament règim del 78.
Dijous 17, sota el títol Lluites socials i construcció democràtica a la ciutat de Sant Feliu es van presentar els resultats d’un treball de recerca sobre quatre lluites fonamentals a Sant Feliu en la dècada dels setanta: la lluita per la plena escolarització i l’ensenyament públic, la lluita per l’ambulatori i la sanitat pública, la lluita per la dignificació de l’espai públic i contra l’especulació i la lluita en defensa de l’ocupació i els llocs de treball. El públic assistent va demanar que l’estudi presentat fos extensiu a altres lluites que també tingueren un paper destacat a la ciutat, com el moviment estudiantil o el feminista.
La taula rodona es va complementar el dissabte 19 al matí amb la presentació del recorregut pels quatre escenaris físics que mostren i expliquen aquestes lluites. Amb el nom “Quan les parets parlen“, aquest itinerari interpretatiu es vol oferir regularment al públic familiar, esplais, casals de gent gran, dones, centres educatius, etc.
El coneixement i divulgació de les lluites socials a través de la realització d’itineraris interpretatius és una pràctica ja experimentada en alguns municipis de la comarca com és el cas de Cornellà o Sant Joan Despí, sobre el que caldria incidir en els propers anys pel seu paper pedagògic.
Com ja és habitual, a les Jornades es va presentar la revista de l’AMHBLL dedicada a la divulgació de la repressió franquista arreu l’estat. Aquest any dedicat a la repressió a Euskadi i Navarra.
L’obra de teatre “En Bangkok también hay ratas” de la Companyia La Voz Ahogada, va ser el colofó lúdic de les Jornades. Una obra necessària per donar a conèixer el paper fonamental de les dones en les lluites obreres i socials dels barris de la ciutat de Barcelona, traslladable a qualssevol ciutat de l’Àrea metropolitana.
L’obra, amb una escenografia que incorpora material gràfic de l’època, un acurat assessorament històric, l’oportuna i mesurada veu dels testimonis i la professional interpretació de Mireia Clemente, Laura Sancho i Ivan Campillo, sota la direcció d’aquest últim, va tenir una excel·lent acollida i va arrencar el càlid aplaudiment del públic.
Els que no vau poder assistir o seguir per streaming les Jornades, us animem que ho feu pel canal youtube del CECBLL.
M. Jesús Bono, membre de la Junta del CECBLL