Cada persona un llibre: recomanacions d’Estiu.

📚 Aquest estiu aprofita per llegir allà on siguis: des de casa, a la platja, a la muntanya o fent un cafè. Nosaltres t’ajudem amb les recomanacions dels llibres preferits de cada un de nosaltres durant les setmanes d’agost

 

☀️📖 LA VEVA RECOMANA: ” Transició energètica, emergència climàtica i economia circular al Baix Llobregat” de diversxs autorxs.

⏩La presidenta del CECBLL, la Genoveva Català Bosch, ens en parla també en aquest vídeo.

💬 Descripció: Aquesta nova edició de Materials del Baix Llobregat recull les aportacions de la 6a Jornada de Paisatges Contemporanis del Baix Llobregat que vam fer, per primera vegada, en format documental. El dossier principal tracta del paisatge contemporani i de com està afectat pel canvi climàtic, la transició energètica, i proposa solucions basades sobretot en l’economia circular. També trobem altres articles que pel seu interès mereixen ser divulgats des de les planes de Materials: un sobre el catàleg detallat i extens dels pous de gel del Baix Llobregat, de Gener Aymamí Domingo, i un altre de Carles Millàs Castellví, demògraf i historiador del CED-UAB, que parla de les migracions històriques entre Olesa de Montserrat i el Baix Llobregat. Com és habitual, la revista acaba amb ressenyes de les principals novetats bibliogràfiques que tracten temàtiques comarcals

 

☀️📖 LA NEUS RECOMANA: “La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930)” de Gemma Tribó Traveria (@tribogemma).

⏩L’autora, la Gemma Tribó Traveria, ens en parla també en aquest vídeo.

💬 Descripció: El llibre és una síntesis de la tesi doctoral de Gemma Tribó Traveria, acabada l’any 1989, Evolució de l’estructura agrària del Baix Llobregat (1860-1930), i dirigida pel doctor Emili Giralt Raventós. La tesi de Tribó, molt ben rebuda en els àmbits acadèmics, va constituir una molt destacada aportació al coneixement del passat agrícola del Baix Llobregat, tant per significar una fita en el balanç de la història econòmica i social d’aquest territori, com per les novetats metodològiques i el seu tractament científic. Amb aquesta síntesis, l’autora coverteix la seva tesi en un llibre de divulgació, amb més de 100 taules i gràfics repartits per tot el llibre, diverses fotografies, dos annexos i una bibliografia final de l’obra.

 

☀️📖 EN JORDI RECOMANA: “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria una colònia industrial emblemàtica”, de Gràcia Dorel-Ferré.

⏩L’autora, la Gràcia Dorel-Ferré, ens en parla també en aquest vídeo.

💬 Descripció: Es tracta de l’única publicació existent de caràcter divulgatiu sobre la colònia Sedó d’Esparreguera, un conjunt fabril que inicia la seva trajectòria el 1846 i que està en funcionament, adaptant-se a la tecnologia i la sociologia de cada moment, fins el 1980. És un llibre de gran format i tapa dura, de clar caràcter divulgatiu, tant pel contingut i plantejaments com per la maquetació. Està profusament il·lustrat amb fotografies i documents antics. L’autora, Gràcia Dorel-Ferré és experta en patrimoni industrial en general i en la Colònia Sedó en particular. Ella és consultora de la UNESCO en matèria de patrimoni industrial i professora en diverses universitats de França. L’autora ha fet un gran esforç no només de recerca i síntesi, sinó de cerca de nou material documental que apareix al llibre i que es publica per primera vegada.

 

☀️📖 LA CONXITA RECOMANA: “L’empresonament franquista al Baix Llobregat 1939-1960”, de Joan Montblanc Lasaga.

💬 Descripció: Aquest llibre és fruit de més d’una dècada d’investigació del seu autor, amb l’objectiu de recuperar els noms i cognoms de les persones del Baix Llobregat i l’Hospitalet que van patir les presons del règim franquista. Amb el buidatge dels fons de presons d’homes i dones de l’Arxiu Nacional de Catalunya i els processos sumaríssims de l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, l’autor obté una xifra de 5.608 víctimes que el règim va empresonar entre els anys 1939 i 1960.

 

☀️📖 L’ESTHER RECOMANA: “Democràcia i construcció de la cultura popular festiva a Sant Feliu de Llobregat”, d’Ángel Merino Benito.

⏩L’autor, la Ángel Merino Benito, ens en parla també en aquest vídeo.

💬 Descripció: El llibre es centra en la construcció de la Festa Major de Sant Feliu de Llobregat durant els primers anys de la vida democràtica. Pretén ser una eina més en la consolidació del patrimoni immaterial que entre totes les persones hem anat construint. La festa ha estat un dels nostres principals actius com a ambaixadora fora de la ciutat, ha afavorit l’intercanvi generacional i social, i ha servit per incrementar la nostra identitat col·lectiva i la cohesió social.