TRES DIES DE MAIG, CRÒNICA DE LA COOPERACIÓ ENTRE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL I EMPRESARIAL I L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA.

El dijous, 23, el divendres, 24, i el dissabte 25, d’aquest mes de maig, Esparreguera va acollir  el Col·loqui Internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”.

Aquesta activitat s’ha celebrat en el mateix recinte de la Colònia a l’actual polígon industrial Can Sedó en concret a la nau d’MTS Tech, una start up liderada per Maria Visa, una jove emprenedora que dissenya i fabrica robots i que ha escollit  aquest lloc emblemàtic carregat d’identitat i memòria on hi van treballar els seus avantpassats.

En el marc de les activitats del nostre 50è aniversari hem organitzat aquest Col·loqui el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat junt amb l’Associació per a la defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, el  Col·lectiu per un nou model Energètic i Social Sostenible, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, la PIMEC Baix Llobregat i l’Hospitalet i l’Ajuntament d’Esparreguera.

La  representativitat de la Comissió organitzadora és prou potent atès que  hi és present l’administració local (Ajuntament) i  la Generalitat (Mnactec);  el món empresarial (PIMEC); el món associatiu cultural i patrimonialista (Cecbll i ADPCS) i el món científic i social d’un dels principals reptes actuals com és l’energia (CMES).  També s’ ha comptat amb el suport i l’interès de les institucions del país que aquests dies vam escoltar i en vam conèixer  el seu capteniment.

Afirmem que el Col·loqui Internacional “Història i futur de la Colònia Sedó: dialèctica entre aigua i energia” ha estat un àmbit on s’ha aportat coneixement i debat sobre aquests dos grans recursos al llarg de la història i, alhora, ha permès el  debat sobre el futur de la Colònia Sedó en les seves diferents dimensions: la patrimonial i museística; la industrial en relació als recursos i la possible recuperació de la dimensió residencial.

L’apertura del Col·loqui fou a càrrec l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; la presidenta del CECBLL, Genoveva Català i el diputat de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro. La conferència inaugural “La Colònia Sedó. Molt més que una colònia industrial” ens la brindà la consultant de la Unesco en matèria de patrimoni industrial, la historiadora Gràcia Dorel-Ferré .

Tot seguit s’abordà l’àmbit que tractava d’ “Aigua i fàbrica” amb dues ponències: “L’aigua com a recurs. Una visió històrica” a càrrec de Llorenç Ferrer Alòs i “L’energia de l’aigua: preses, canals i turbines” a càrrec de Joan Carles Alayo Manubens. Aquest àmbit el cloíem amb una esplèndida taula rodona sobre “Altres exemples de fàbriques mogudes per l’aigua” on comptàrem amb la molt estimable presència d’una àmplia representació internacional començant per Graham U’ren, consultor urbanista i membre de Friends of New Lanark (emblemàtica colònia escocesa) ; i Valia Amoiridou arqueòloga i museològa de Naoussa, de la grega Tesalònica, així com d’Elisa Beneyto Gómez i Lluís Vidal Pérez, amddós historiadors del Molinar d’Alcoi; també comptarem amb la historiadora i presidenta de l’Àmbit de recerques del bergadà Rosa Serra Rotés autora del llibre “Les colònies industrials de la Conca del Llobregat: 150 anys d’història. Moderà la taula Jaume Perarnau Llorens, director del Mnactec.

El descans per dinar ens brindà l’oportunitat d’assaborir tastos de delícies gastronòmiques elaborades per una altra activitat de l’actual polígon industrial, Sandro Desii, el seu veïnatge amb el Museu ens va permetre gaudir de l’àpat en el mateix vestíbul del Museu.

Amb les forces recuperades el quasi centenar de persones inscrites emprengueren el segon àmbit dedicat als “Recuros hídrics i energètics” la ponència que l’obria  era a càrrec de l’enginyer Carles Riba Romeva i versava sobre “Canvis en l’energia 1850-2020: reflex a la Colònia Sedó”. Tot seguit un intens “diàleg entre aigua i energia”, amb Núria Salán Ballesteros, química metal·lúrgica, Carme Garcia Lores impulsora de Vilawatt, Dante Maschio Gastelaars, ambientòleg i membre d’Enginyers sense fronteres, moderat per l’ambientòloga Marga Estorach Fatsini .

La taula rodona d’aquest àmbit fou moderada per Genoveva Català, presidenta del CECBLL tractava sobre “La Colònia Sedó en el marc de la transició energètica” hi participaren l’advocat Joan Herrera Torres, i els enginyers Josep M. Salas Prat,  Eduard Furró Estany, Jaume Masclans i l’arquitecta Sara Udina Armengol.

Pel que fa a les temàtiques abordades dijous va ser intens i immersiu i  acabava amb la inauguració de l’esplèndida exposició de fotografies “L’aigua motor de fàbriques”  de Josep Ignasi Oms Llohis, la podeu veure fins el 23 de juny al Museu de la Colònia Sedó. La inauguració fou a càrrec del regidor de Cultura d’Esparreguera Juan Jurado i del president de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i entorn.

Divendres pel matí encaràrem el tercer Àmbit  que versava sobre  “El valor patrimonial i de futur de la Colònia Sedó”.  La primera ponència fou “De fàbrica tèxtil a àrea industrial: un diàleg entre el passat i el present de Can Sedó” a càrrec de Josep M. Cobos Hernàndez , historiador i president de l’Associació de Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn. La següent ponència fou la d’Antoni Vilanova Omedes, arquitecte i redactor del Pla Director de la Colònia Sedó el 2010 i que ens parlà “La Colònia Sedó: una identitat, un paisatge”.  Tot seguit l’alcalde d’Esparreguera Eduard Rivas Mateo ens mostrà “La visió estratègica de la Colònia Sedó”.

Conèixer el capteniment d’algunes de les organitzacions i/o institucions sobre la Colònia era imprescindible així que es conegué a través del “Mosaic d’oportunitats de futur per a la Colònia Sedó”  i ho feren Pere Picorelli Riutord d’INCASOL, Mar León Parull de l’ACA, Eugènia Vidal Casanovas, AMB, Xavier Llopard Duarte d’Hogava, gestor de la comunitat de propietaris de l’actual polígon industrial . Mosaic presentat i conduït per Joana Llordella Zamora, de l’Associació per a la Defensa de la Colònia Sedó i entorn.

Tota l’activitat del col·loqui fou conduïda per Conxita Sanchez Medina qui també ens presentà les persones que intervindrien en la cloenda que foren Maria Visa Boladeras l’amfitriona que ens allotjà a l’espai de MTSTech, Joan Soler Moll el president de PIMEC Baix Llobregat i l’Hospitalet , Eva M. Martínez Morales, presidenta del Consell Comarcal i Eduard Rivas Mateo, alcalde d’Esparreguera.

Plegats novament gaudirem de les delícies gastronòmiques de Sandro Dessi i fins dissabte a les deu del matí que de la mà de Josep M. Cabos  recorrerem  el Camí de l’Aigua començant per la presa del Cairat fins arribar de nou a la Colònia visitant amb deteniment el Museu.

Aquest Col·loqui  ha estat una de les principals activitats culturals que tindran lloc al Baix Llobregat durant el 2024, tant pels temes que ha abordat com per la qualitat de les persones especialistes  que han presentat  ponències i han intervingut  en els debats. Pensem que ha estat  un àmbit on s’ha ofert  coneixement i debat sobre l’aigua i l’energia, dos grans recursos al llarg de la història, i, alhora, ha permès  reflexió sobre el futur de la Colònia Sedó, una de les més significatives mostres del patrimoni industrial de Catalunya, una colònia que junt amb la també baixllobregatina Colònia Güell hi té molt a dir sobre el seu futur  el govern de Catalunya des de tots els punts de vista i a més en la seva vesant de propietari del sòl a través de l’INCASOL.