DEBATS DEL MAIG: CICLE CARTA ALIMENTÀRIA A LA REGIÓ METROPOLITANA DE BARCELONA
El cicle de debats de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, és un cicle de conferències i debats que el CECBLL coorganitzem amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Aquest mes de maig hem dut a terme dues interessants sessions. El dia 3 de maig la Dra. Anna Bach-Faig ens va parlar sobre el canvi d’hàbits per a una alimentació saludable i sostenible. Ella és experta en salut pública i responsable de l’Àrea d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya. Entre molts dels conceptes i idees que ens va aportar la doctora, destaquem el suggeriment del consum d’insectes en formats varis, com ara la farina, per fer una ingesta de proteïnes més sostenible, alta en ferro i baixa en sal; i la recomanació de fer canvis en les nostres dietes incrementant el consum de vegetals, reduint el consum de carn (sobretot la carn vermella), fer una alimentació de temporada i de proximitat i reduir el malbaratament alimentari.
I la sessió del 17 maig d’aquets cicle de debats, la va impartir en Joan Casals, director científic de la Fundació Miquel Agustí (ESAB-UPC). Ell ens va parlar d’un concepte tan difícil com el de l’Agricultura al segle XXI. Entre moltes coses interessants, ens va explicar la tendència que hi ha a l’increment de la població mundial. Segons la FAO encara s’ha d’incrementar en un 34% l’any 2050. Per donar de menjar a tota la població, en Joan Casals aposta per una millor genètica dels nostres cultius, per tenir en compte el canvi climàtic en el que les temperatures de la terra augmentaran i tindrem menys disponibilitat d’aigua, disminuir els impactes ambientals i, sobretot, tenir més en compte la pagesia.