EDITORAL CECBLL (Desembre 2022)

2022 EL NOSTRE PREMI ÉS CONÈIXER UNA MICA MÉS LA COMARCA

L’onzena edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat és l’activitat que ha ocupat tot l’any 2022. Per causa de la pandèmia i el seu caràcter biennal, la darrera edició fou el 2018 a Sant Just Desvern, precedida de 9 certàmens més celebrats a Castelldefels, Molins de Rei, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Martorell, Viladecans i Sant Joan Despí. En la convocatòria de 2022 s’han actualitzat les modalitats del guardons, distingint la selecció entre projectes col·lectius i individuals. Temàticament, la mirada i el reconeixement des del món de la cultura s’ha adreçat a diferents experiències en els camps cultural, social, ecològic i econòmic.

La continuïtat dels projectes en matèria de Memòria Democràtica s’ha concretat en un Pla de treball de la Xarxa Comarcal, que ha tingut activitat en forma d’homenatge, jornada o altres sistemes de difusió del coneixement; també hem conegut l’abast de la nova Llei de Memòria
Democràtica. Hem començat a estudiar algunes lluites antifranquistes i les posteriors conquestes democràtiques assolides en el municipi de Sant Feliu de Llobregat, treball de recerca que es presenta en un material didàctic en forma d’itinerari anomenat “Quan les Parets Parlen”.

Les dues recerques col·lectives vigents han estat protagonistes. El cas de la dotzena recerca sobre cooperativisme ja està en la seva fase final de resum i preparació per a una posterior publicació. L’abast i la intensitat de l’onzena recerca sobre exili i deportació requereix molta feina de formació del context històric al servei dels equips recercadors, que alhora també és útil per a la difusió a tota la població. En total hem celebrat quatre sessions formatives a Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat i una sessió virtual. Entre totes les sessions hem comptat amb les col·laboracions de ponents tan destacats com ara Daniel Arasa, Rosa Torán, Daniel Díaz o Jordi Oliva entre d’altres.

El febrer d’aquest any hem assolit l’adjudicació del projecte de gestió col·laborativa del Centre Cívic Mas Lluí, on també tenim la nostra seu social i on, a mesura que s’han anat superant episodis de la pandèmia, hem pogut concretar els projectes del Pla de gestió cívica de l’equipament. En altres espais on desenvolupem serveis i gestió cultural, hem promogut iniciatives per difondre l’indret, com el cas de l’enorme interès patrimonial que té el conjunt industrial de la Colònia Sedó a l’ensems del seu espai museogràfic sota la direcció del MNACTEC.

Aquest any hem renovat l’equip de la Junta, hem cooperat i participat en algunes de les activitats promogudes per la CCEPC i hem tingut la sort de reconèixer i agrair les aportacions al món dels centres d’estudis a dues persones com Josep Campmany i Guillot, premi Recercat 2022, i Albert Massegur i Giralt, a qui els Amics del Museu de Pallejà i nosaltres ens sumàvem en el seu reconeixement com un dels 3 fundadors del CECBLL que encara ens acompanya.

Aquest any hem pogut començar a difondre dues interessants publicacions com són La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930), de la Dra. Gemma Tribó Traveria, i La colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica, de la Dra. Gràcia Dorel-Ferré.

Els nostres serveis editorials també han ofert serveis a d’altres, com ara l’edició del llibre sobre la centenària història del Foment Cultural i Artístic de Sant Joan Despí , el conte On és el Pont?, adreçat a la mainada sobre la riuada del 1971 que s’endugué el Pont de Carles III a Molins de Rei, i per a aquest municipi també hem editat el llibre de Xavier Martí Dos molinencs i un palmarenc als camps de concentració de Hitler.

La producció editorial d’aquest any 2022 permetrà que l’any vinent disposem de diverses publicacions, com ara una nova publicació sobre la Colònia Güell escrita per Josep Padró, la guia de l’Itinerari “Quan les parets parlen”, el llibre del periodista Raül Montilla sobre el projecte de Tramvia Vallirana-Barcelona de principis del segle XX, el número 25 de la nostra revista Materials del Llobregat.

Entre les moltes activitats en matèria de coneixement, la nostra associació novament ha estat subseu del 6è Congrés de Dones del Baix Llobregat i, en aquesta ocasió, hem aportat reflexió i coneixement en matèria del foment de les vocacions per a la ciència i la tecnologia per a les noves
generacions. També ens hem sumat aportant iniciatives a la convocatòria de promoció de la llengua catalana en el marc de les activitats del Pacte per la Llengua.

Des de sempre la nostra entitat ha tingut interès a respectar l’entorn territorial de la comarca i a preservar els seus entorns naturals, cosa que ens ha portat a estar amatents a tot allò que passa i a fer propostes positives en matèria de sostenibilitat ambiental; per això hem presentat al·legacions a determinats projectes, com l’ampliació de l’A2 entre Igualada i Martorell o l’ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat i la seva necessària convivència amb l’espai agrari. En aquest mateix sentit, a finals d’any hem iniciat els itineraris del Canal de la Infanta, que s’estendran fins a principis de l’any que ve. Aquest és un treball coral per restituir el llegat històric d’aquesta infraestructura de regadiu que ha estat de vital importància per al desenvolupament de la nostra comarca.

Normalitzar la vida pública després de la pandèmia ens ha permès mostrar una exposició com la de Victòria Pujolar i Amat, cosa que facilità endinsar-nos en el rol de les emissores municipals i la importància del mitjans de comunicació. Precisament arran del relat dels mitjans de comunicació sobre la invasió de Putin a Ucraïna, decidírem conèixer diverses mirades sobre el conflicte que ens commou pel drama humà i que a més ha fet emergir la crisi de la nostra civilització, basada en un model depredador d’energia i de matèries primeres, en el marc dels canvis en el clima. Potser per això moltes de les candidatures presentades a l’onzena edició dels premis tracten de temàtiques emergents en les preocupacions de la ciutadania.

Genoveva Català Bosch
Presidenta
CENTRE D’ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT