EDITORIAL CECBLL (ABRIL 2018): Lluir els coneixements de la comarca a la Viquipèdia
Lluir el Baix és el programa de col·laboració entre Amical Wikimedia i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL)
El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, en el marc del congrés El Baix Llobregat a Debat, va reiterar la voluntat de continuar treballant per la recerca i la difusió del coneixement, tasques que fem des de l’any 1974.
A poc a poc incorporem nous programes de treball. Amb el nom de Lluir el Baix, iniciem la col·laboració amb l’Amical Wikimedia. Ens hem adonat que la majoria de persones acudim a aquesta enciclopèdia per cercar tota mena d’informacions i de coneixements. L’esforç fet pel CECBLL al llarg de 44 anys ha estat i és molt meritori: l’edició de diverses publicacions recolza bàsicament en el treball del voluntariat pel que fa a la recerca, però els costos d’edició, distribució, etc. són rellevants i potser no s’arriba amb prou eficàcia a tota persona interessada; per això cal l’actualització de nous canals de difusió del coneixement.
Amb aquest nou projecte, que arrenca ara, pretenem que un nucli de persones voluntàries s’impliqui en l’edició a la Viquipèdia dels coneixements adquirits per l’entitat sobre la comarca del Baix Llobregat. El dissabte dia 5 de maig s’iniciarà la viquitrobada guiada per un expert d’Amical Wikimedia, que ensenyarà el maneig de l’edició, les normes i els criteris de les aportacions i tot el sistema de funcionament. El Centre facilitarà documentació i ho anirà fent, a fi que, de manera gradual, hom editi a l’enciclopèdia de la xarxa.
L’objectiu és ensenyar a editar i per tant a ampliar aquesta enciclopèdia. El CECBLL junt amb l’Amical Wikipedia facilita la formació en edició i en metodologia. Pel que fa als continguts, el CECBLL serà un punt de referència estable de participació en la generació d’aquesta enciclopèdia global. D’acord amb la disponibilitat de les persones interessades, volem establir trobades periòdiques per a l’edició. El coneixement que es vol difondre és relatiu a la comarca, els municipis i la gent, des d’una àmplia visió de la cultura del nostre país.
Hem considerat iniciar aquesta activitat just passada la Diada de Sant Jordi. És palès que a tots els municipis de la comarca, en esclatar la primavera i com des de fa segles, celebrem la festa de l’amor regalant roses, tradició que neix de la fira dels enamorats que en el segle xv es feia al voltant del Palau de la Generalitat. Enguany, la seu buida del govern de Catalunya s’ha vist envoltada d’unes reivindicatives roses grogues.
Arreu del país ens hem afanyat a commemorar el Dia del llibre i el Dret d’autor, diada declarada així per la Unesco el 1995. La indústria editorial és i ha estat important a Catalunya, tant en llengua catalana com castellana. Si ens traslladem als orígens dels temps, reconeixem en l’aparició de la impremta al segle xv un fet revolucionari que va permetre difondre la cultura i el coneixement de manera més àmplia i que no en va ser aliè el poder religiós i polític volent-ne controlar la difusió.
En ple segle XXI, les eines que tenim per difondre el coneixement i per comunicar-nos són immenses. I com sempre estan a mercè del poder que ara se’ns presenta de manera més sofisticada a través de grans corporacions econòmiques, les quals s’escapen de l’acció normativa dels governs i dels estats. Malgrat això, l’ús de les xarxes socials és un gegant amb peus de fang, ja que la xarxa la fem la gent i la nostra força és gran; només cal fer-la servir, agrupar-nos per difondre pensament, contrastar experiències, contribuir a la recerca… En definitiva, des del CECBLL ens toca fer la mateixa feina que fem des de fa anys però amb nous i diversos suports, i una de les que hem d’emprendre amb interès i persistència és la nostra aportació a l’enciclopèdia global.