EDITORIAL CECBLL (Abril 2020): #quedatacasa el dia 23 d’abril
Estem perdent la noció del temps, avui és igual que ahir i que demà. Ens vàrem confinar amb vestit d’hivern i sortirem (amb una mica de sort) lluint lleugeres bruses de cotó. L’esperada escapada de Setmana Santa s’ha esvaït i estem a punt de viure una Diada de Sant Jordi en la solitud de les nostres llars. El relat del confinament que fem les persones sanes segurament no s’assembla gaire al que poden fer les persones malaltes i les seves famílies, així com el dels equips professionals que tenen cura del guariment del maleït covid19. Desitgem encerts en la recerca per a la prevenció i la cura del virus, així com l’enfortiment d’aquells serveis públics que han de fer real la justícia social i la fraternitat.
L’any passat, al Centre d’Estudis celebràvem que teníem 45 anys d’història i en fèiem un balanç joiós i satisfactori. Un cop superada la pandèmia i la seves repercussions, explicarem la vida associativa de l’entitat referint-nos a “abans del coronavirus i després del coronavirus”. Aquesta malura ens està posant a prova i de quina manera!! Des del món associatiu sempre hem treballat amb recursos migrats i a mercè de la capacitat que tenim d’acció pública i social, vivint plenament inserides en la societat baixllobregatina i vinculades a les administracions locals, socials i econòmiques. L’ensulsiada de l’economia ens sotragueja i ens esperona a proposar noves iniciatives que mantinguin viu el batec de la cultura a la comarca. Més que mai tenim moltes preguntes i ens calen moltes respostes, i la cultura les ha de poder vehicular.
La UNESCO entén per cultura aquell conjunt de drets característics, espirituals i materials, intel·lectuals i afectius, que caracteritzen una societat o un grup social. La cultura engloba també les arts i les lletres, les maneres de viure, els drets humans, els sistemes de valors, les tradicions i les creences amb què la cultura dota l’espècie humana per tal que siguem capaços de reflexionar sobre la nostra existència. La cultura és allò que ens fa humans, racionals, crítics i èticament compromesos. La cultura ens dota d’eines per discernir valors i escollir opcions. La cultura ens permet expressar-nos, prendre consciència de la nostra vulnerabilitat, qüestiona les nostres fites i cerca nous horitzons, tot creant obres que ens transcendeixin. Aquesta definició tan àmplia de cultura situa una entitat com la nostra en el bell mig del coneixement de tot allò que ens està passant i que té i tindrà unes conseqüències inaudites per a la vida humana i per descomptat per a la vida al planeta.
Des de la cultura haurem de cercar i construir el relat que expliqui el perquè de tot plegat i ens ajudi a trobar resultats diferents no repetint les mateixes pràctiques. En la història de la humanitat s’han viscut moltes epidèmies que s’han combatut segons el coneixement científic i els mitjans disponibles en cada època. Esbrinar les causes i l’origen del covid19 és una tasca complexa. Hi ha persones expertes que consideren el coronavirus com la conseqüència d’una biodiversitat malmesa i maltractada: el planeta ha respost i ens ha recordat que els humans en som una part, no el tot. També hi ha qui considera que, d’epidèmies, la humanitat n’ha patit sempre i que podrien ser qualificades de pandèmies, però que en el món occidental, si no ens arribaven, no mereixien prou atenció.
En aquestes circumstàncies ens hem animat a celebrar un Sant Jordi virtual posant de relleu dones i homes de la comarca que ens delecten amb la seva creació literària. En aquest butlletí especial n’hem fet un primer recull. Hi trobareu noms relacionats amb la poesia, la novel·la, la narrativa infantil i juvenil, l’assaig acadèmic, la il·lustració de llibres… Hem d’agrair la col·laboració de les persones de cada municipi que ens han fet conèixer les veus literàries contemporànies que viuen i conviuen a les seves poblacions. És la primera vegada que fem un recull d’aquestes característiques i hem utilitzat com a fonts d’informació biblioteques, alcaldies i regidories, activistes culturals… Aquesta primera relació respon a l’interès de mostrar el dinamisme creatiu en l’àmbit de la literatura que hi ha al Baix Llobregat. Som conscients que no hi és tothom, però tenim la intenció de continuar incorporant-hi artistes, cosa que compartirem amb vosaltres a través un sistema col·laboratiu com la Viquipèdia. Hem escollit creadors que viuen a la comarca, tenen obra publicada i disposen de referències a la xarxa. Us animen a enviar-nos altres noms, així anirem ampliant el coneixement i la difusió de totes les persones que es dediquen a la creació literària. Us deixem aquí aquest primer llistat.
Entre moltes de les persones de reconeguda solvència de la comarca, fa pocs dies la presidenta de l’associació Escrivim, Maite Carranza, assenyalava les estretors econòmiques de les autores i autors de llibres juvenils i infantils. La creativitat i moltes de les expressions de la cultura (teatre, música, pintura, cinema, exposicions, debats, recerques, publicacions, etc.) són un sector de l’activitat del país que, junt amb d’altres, està reben un fort sotrac econòmic, de difícil recuperació. La reducció de recursos i la situació de crisi que s’albira impactarà de forma molt severa en l’àmbit cultural i en les entitats que ens hi dediquem. Es pot posar en risc l’accés a la cultura i l’exercici dels drets culturals. Ara més que mai ens calen eines per interpretar què ens està passant i, com hem expressat, la cultura és essencial en aquest camp. Cal suport a les polítiques culturals i a les entitats culturals, cultura de proximitat que cohesiona i dinamitza el territori.
Aquest any potser tindrem dues diades: la virtual del 23 d’abril i la de carrer el 23 de juliol, segons han proposat llibreteres i floristes. En qualsevol cas, nosaltres no volem deixar passar la Diada. Els antecedents de la celebració de la Diada de Sant Jordi a Catalunya ens porten al segle xv quan a Barcelona ja es feia una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves, i això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat.
D’altra banda, l’origen de la diada associada al llibre la situen als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters fer una festa per promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d’octubre de 1927.
El 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van decidir d’organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que es decidí canviar la data i establir com a Dia del Llibre el 23 d’abril, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare. L’any 1995, la UNESCO decretava el 23 d’abril com el Dia Internacional del Llibre i de l’autor.
#quedatacasa el dia 23 d’abril, #quedatacasa i llegeix i compra llibres (ebook i en paper). Les llibreries admeten encàrrecs i quan ens desconfinem ja els anirem a buscar. Estima i regala roses, ni que siguin virtuals, possiblement el 23 de juliol seran reals. El Drac d’enguany és rodó amb punxes i no es pot clissar. Sant Jordi, de moment, no el pot matar. Les princeses estan atrafegades cuidant de tot i a tots. Hem de conèixer millor el Drac, hem de dotar de bones eines les princeses i els sants jordis perquè ens deslliurin del Drac. La cultura ens dota de les eines per deslliurar-nos de flagells i malures a través de la recerca i del coneixement. D’aquestes experiències n’han de sorgir els relats que ens suggereixin noves i millors maneres de viure i conviure.
Bon Sant Jordi!!!