EDITORIAL CECBLL (Abril 2022)
PEDREGADA
En castellà Granizo, aquest és el títol d’una pel·lícula argentina d’aquest 2022, dirigida per Marcos Carnevale, que es pot veure en plataformes digitals de cinema (un sistema de veure cinema que de cap manera supera el plaer d’acudir a una sala com les de CineBaix). La pel·lícula narra les desventures d’un meteoròleg infal·lible que falla només un dia en la predicció i no avisa sobre l’arribada d’una gran pedregada. A casa nostra, una més que notable pedregada ha intentat malmetre l’esperada i desitjada Diada de Sant Jordi. Amb tot, ens sentim joioses, perquè hem celebrat la Diada i els carrers s’han omplert de vida i d’il·lusió.
L’any 2020 no tinguérem activitat de carrer, les expectatives comercials del sector del llibre i de la rosa es veieren escapçades i la ciutadania visqué amb tristesa una de les festes més reeixides del país. Des de la nostra associació aquell any editàrem el butlletí d’abril només dedicat a la difusió d’autors i d’autores de la comarca.
Per nosaltres, enguany aquest abril ha estat intens. Entre moltes de les activitats, les d’estudi fetes per ajudar les persones que intervenen en l’onzena recerca col·lectiva sobre l’exili i la deportació s’han fet a Can Comamala de Sant Vicenç dels Horts i a Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat; han estat intenses i seguides amb entusiasme per l’equip que de manera voluntària participa en una ingent recerca. També hem fet públiques les bases de l’onzena edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat que se celebrarà al Prat de Llobregat el 18 de novembre i hem anunciat que pel maig iniciem les activitats de dinamització i de difusió sobre els objectius del certamen.
En aquest butlletí us recordem les novetats editorials com ara Materials del Baix Llobregat, Democràcia i construcció de la cultura popular i festiva a Sant Feliu de Llobregat, La superació de la crisis agrària del segle xix al Baix Llobregat i La Colònia Sedó d’Esparreguera: La llarga trajectòria d’una colònia industrial. Com sabeu molt bé, la recerca d’una via per posar de relleu un patrimoni industrial com el de la Colònia Sedó ens ocupa i preocupa, i en aquest sentit estem disposades a la col·laboració amb les institucions, entitats i associacions per preservar el patrimoni i cercar-ne la viabilitat en la nova realitat econòmica, social i cultural del segle xxi.
La calamarsa no ha impedit la celebració de la diada al carrer i arreu. Aquesta festa promou la lectura i n’estimula l’hàbit, i per això en aquest butlletí Montserrat Torra ens descobreix un plaer: el de llegir literatura. Ens dirigim, doncs, a la recerca del plaer, i aquest cop de la mà de novel·les d’autors i autores de la comarca que també us ressenyem en aquest butlletí.
Resistent a les inclemències de la vida, infal·lible en el seu compromís en aquest mes d’abril, hem de recordar i acomiadar-nos de Josep Massot i Muntaner, director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, monjo, editor, historiador. Ens sumem a les paraules de Mercè Renom: “Més enllà de la seva ingent tasca intel·lectual i dels reconeixements que ha tingut (doctorats honoris causa per les universitats de les Illes Balears i per la de València, creu de Sant Jordi, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, entre molts altres), per nosaltres sempre serà l’amic que ens ha acompanyat des dels primers anys del Centre, quan arrencàvem en estudis i publicacions”