EDITORIAL CECBLL (DESEMBRE 2018): EL NOSTRES MILLORS DESITJOS PER L’ANY 2019, DES DEL CENTRE. D’ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

L’equip de redacció del Butlletí us volem desitjar un bon any 2019 carregat d’expectatives i promeses que totes voldríem acomplertes. Abans de passar el full del calendari ens agradaria fer un petit repàs d’allò que ha estat el 2018 pel que fa a la feina del Centre d’Estudis.

Destaquem algunes activitats com la conferència de la nostra sòcia i experta internacional Gràcia Dorel-Ferré “El patrimoni industrial del Baix Llobregat. Una eina de desenvolupament local”. La participació en l’Assemblea constitutiva de l’Associació per a la Defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn. O la 1a Festa de la Vida Bona per a un nou model de salut mental comunitària que integri les persones amb especials fragilitats a la comunitat.

S’ha continuat amb els itineraris de la guia “El Baix Llobregat, font de l’àrea metropolitana”;  les presentacions de la recerca col·lectiva “La setmana tràgica i el seu context en el Baix Llobregat 1890-1923”; o  la col·laboració en els premis Edurecerca que promouen els Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat amb la col·laboració de diferents entitats.

Amb transcendència pública hem fet més de 60 activitats relacionades amb la promoció de la recerca, l’impuls del debat públic i de la difusió de la cultura. Els camps temàtics han estat els de la història i el patrimoni, els afers del territori i del medi ambient  i els àmbits socials i econòmics. Aquest 2018, però, s’ha ocupat d’un eix temàtic transversal: el feminisme, que de fet ja s’havia iniciat el 2017 amb el treball de recerca sobre els “Lideratges femenins al Baix Llobregat”. Exponents  d’aquesta transversalitat en són la conferència feta, en el marc de les V Jornades de paisatges contemporanis,  per part de la nostra sòcia Carme Sanmartí “Masos, dones i vida familiar”;  les IX Jornades de patrimoni sobre “El llegat de les dones”;  o el seminari “Existeix l’urbanisme feminista?”.  Cal ressaltar també la col·laboració amb el Congrés de Dones del Baix Llobregat i les activitats que com a subseu vam realitzar.

Internacionalment, l’any 2018 passarà com un dels anys on l’esclat del feminisme ha pres l’opinió pública i per això sempre hi haurà un abans i un després d’aquest 2018. En aquesta efemèride el Centre d’Estudis hi ha estat present, demostrant que la nostra visió de la història i del patrimoni és una visió dinàmica i activa, que mentre estudiem, fem i, mentre fem, estudiem. El coneixement com eina de transformació social.

Aquest 2018 Sant Just Desvern ha estat el municipi que ha acollit, de manera esplèndida, la celebració de la cerimònia de lliurament dels desens Premis de Reconeixement Cultural, una de les activitats centrals pel que fa a l’aportació cultural del Centre d’Estudis a la comarca. Des de fa 20 anys, cada dos anys convoquem la ciutadania baixllobregatina perquè reconegui persones, entitats  i col·lectius de tota mena que promouen la cultura des d’una visió àmplia i potent. Els guardonats son l’essència dels Premis i, d’alguna manera, l’exponent de la vitalitat cultural de la comarca.

Els premis són, a més, una festa social de retrobament, d’intercanvi, d’amistat. En cada edició hi apareix un nou estímul; darrerament hem apreciat com el certamen no passa desapercebut i com empreses compromeses amb l’entorn, es mostren disposades a la participació i al suport. En paraules de la nostra presidenta la nit del premis “en l’esdevenir del Baix Llobregat hi té molt a veure el Centre d’Estudis; potser som agosarats, però el Centre ha estat i és el referent cultural de la comarca per la seva capacitat de crear vincles, d’establir estratègies que reforcin els valors del territori i de la gent que l’habitem.”

En l’Assembla anual que celebrarem en el primer trimestre de l’any, tindrem temps de conèixer en profunditat la Memòria de les activitats així com el balanç econòmic i podrem compartir projectes de futur. Amb tot, ja tenim en marxa projectes per aquest mes de gener: el primer és pel dia 25 que presentarem, a la nostra seu, la nova base de dades del Memorial Democràtic del Baix Llobregat, amb més de 5.000 nous registres de persones de la comarca que van ser empresonades pel règim franquista. I aquest 2019 també commemorarem els 45 anys de la fundació de la nostra entitat, i volem recordar la transcendència d’aquesta efemèride amb tots i totes vosaltres.

Com sabeu  la nostra seu és al Centre Cívic Mas Lluí, centre municipal del qual som responsables de la gestió social. El veïnatge i la col·laboració establerta amb l’Arxiu Comarcal crea sinergies que ens fa eficients per servir a la comunitat sanfeliuenca, i també, des d’aquesta capital comarcal, ens oferim a tot el territori i la seva gent.

Des de la nostra seu a Sant Feliu de Llobregat acomiadem aquest 2018, un any difícil en el que algunes persones amigues i companyes no han pogut acompanyar-nos; per això, esperançades, li volem donar la benvinguda al nou any que ens ha de portar el retrobament per continuar caminant plegats. El nostres millors desitjos per l’any 2019 .