EDITORIAL CECBLL (Desembre 2021)
Salut i cultura!
Estem a punt d’acomiadar l’any 2021. Queda lluny aquell març de l’any 2020 en què fórem confinades. L’abast mundial de la covid ha estat tractada de manera molt diferent segons la naturalesa econòmica, política i social de cada país. Estem a punt d’estrenar l’any 2022 i, de moment, les noves variants del coronavirus es resisteixen a ser innòcues o a desaparèixer.
Durant quasi dos anys, persones expertes de totes les disciplines han intentat entendre i explicar què suposa aquesta pandèmia per a l’espècie humana i quines lliçons n’hauríem de saber extreure; ens costa entendre el perquè de tot plegat, mentre nosaltres perseverem en l’estudi i el coneixement del nostre entorn més immediat.
Des del CECBLL posem de relleu quina ha estat la nostra activitat, com l’hem impulsada i quines temàtiques bàsiques treballem, i fent això ens adonem que són d’interès arreu.
L’alimentació.
Encara hi ha una bona part de la humanitat que té greus dèficits alimentaris, ja sigui per manca d’aliments o pel consum inadequat de sucres, greixos o proteïnes animals. En el món desenvolupat, l’alimentació és un sector econòmic potent i en alguns casos amb pocs escrúpols. Enguany ens hem adherit a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana per situar l’alimentació en el lloc de centralitat que li correspon, i per Zoom hem celebrat 5 sessions en què, conjuntament amb persones expertes, hem tractat sobre: desigualtats de gènere en el dret a l’alimentació; salut individual, poblacional, planetària: quina hauria de ser la prioritat?; canvi d’hàbits per una alimentació més saludable i sostenible; l’agricultura i la ramaderia del segle xxi; impacte ambiental del malbaratament i els residus alimentaris. Són del nostre interès i hem pogut conèixer les exposicions “Alimentar Barcelona” al Museu d’Història i “Menja, Actua, Impacta” a la seu de Fundesplai al Prat de Llobregat.
L’energia.
La crisi del sistema energètic actual no renovable i els seus efectes sobre els recursos, el canvi climàtic i el medi ambient fan necessari un nou model energètic per al desenvolupament sostenible de la nostra societat, en el qual el territori serà clau.
Impulsat pel Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES), hem celebrat un cicle de Jornades Debat posant en comú la transició energètica en els nostres territoris. Ha estat una reflexió conjunta amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’Àmbit de Recerques del Berguedà (ÀRB) i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL).
Pel gener vam estrenar a CineBaix el reportatge fruit de la 6a Jornada de Paisatges Contemporanis fet l’any 2020 sobre canvi climàtic, transició energètica i economia circular.
L’economia.
Conèixer la manera com la societat organitza els recursos disponibles per satisfer les diferents necessitats i obtenir un major benestar aquest any ens ha portat a iniciar la 12a recerca col·lectiva, dirigida per José L. Martínez, sobre l’economia social i el cooperativisme al Baix Llobregat: orígens i perspectives de futur; així com dedicar la 2a Escola d’estiu a un sector econòmic com el turístic. Així doncs, ens hem ocupat del turisme km0 celebrant 3 sessions: dues per Zoom —una sobre “L’evolució històrica del Turisme. Una mirada des de l’escala local” i “El turisme al Baix Llobregat, una qüestió col·lectiva”— i l’altra sobre “De l’estiueig al turisme km0. Debat sobre el patrimoni turístic de la comarca”. Cloguérem l’escola amb una brillant sessió presencial al Museu de la Colònia Sedó tractant sobre “Què pot aportar el patrimoni cultural al turisme postcovid” i sobre “El patrimoni de la indústria, un turisme diferent”.
El territori.
486,7 km² és la superfície del Baix Llobregat on convivim persones d’una comarca acollidora i treballadora que encara disposa de 225,3 km2 que són boscos (46,3 %) i 42,4 km2 d’espai agrícola (8,7 %). Aquest any hem dedicat la. 7a Jornada de Paisatges Contemporanis a “La preservació dels espais rurals. Amenaces i reptes”. Dues taules rodones des de l’expertesa i l’experiència: “Eines per a la preservació dels espais rurals” i “Experiències de gestió dels espais rurals”, de les quals properament es difondrà el coneixement que han aportat per mitjà d’un documental. Vam cloure l’activitat amb una visita guiada pels espais naturals del Delta del Llobregat, en la qual observàrem el contrast de paisatges que identifiquen el Delta del Llobregat, enfilats al Mirador de l’estany de l’Illa i a la Torre de Cal Lluquer. Des del Mirador contemplàrem in situ l’abast i els riscos de la possible ampliació de l’aeroport.
El patrimoni.
Democràcia i cultura popular festiva a Sant Feliu de Llobregat, llibre d’Àngel Merino, va afavorir l’elecció de la temàtica sobre l’11a Jornada de Patrimoni del Baix Llobregat, que versà sobre “El patrimoni immaterial i el paisatge social del Baix Llobregat”. En aquesta jornada hem donat a conèixer elements del patrimoni immaterial d’aquesta comarca reflexionant sobre el seu encaix amb l’entorn tot creant el paisatge social. El patrimoni cultural immaterial com a “patrimoni viu” abasta pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmeses de generació en generació.
La memòria democràtica.
L’11a Recerca Col·lectiva versa sobre l’exili i la deportació de persones de la comarca i ha generat un esplèndid grup de recerca sota la direcció de Maribel Ollé. Sessions de treball i una instructiva visita a l’exposició “La maleta d’Agustí Centelles”, conduïda pel fotògraf Sergi Centelles acompanyat del seu fill, el jove Agustí Centelles.
La línia de treball empresa pel CECBLL l’any 2005 està plenament consolidada. La nostra activitat es projecta a través de la Xarxa de la Memòria Democràtica al Baix Llobregat, les Jornades memorialistes, la participació en l’homenatge a les persones deportades als camps de concentració i víctimes del nazisme del Baix Llobregat i en projectes com l’itinerari a Sant Feliu de Llobregat “Quan les Parets Parlen” QPP.
Les publicacions.
Edicions del Llobregat és el segell editorial del Centre d’Estudis. Des d’aquest servei podem acollir publicacions que són d’interès per a la comarca, en podem promoure i fomentar i ens permet disposar d’eines de difusió de recerques diverses i de fonts múltiples de coneixement. També acollim publicacions d’altres editorials que poden ser d’interès. Aquest any hem editat i promogut múltiples publicacions.
Els serveis.
La gestió del Centre Cívic Mas Lluí a Sant Feliu de Llobregat i les visites dels caps de setmana al Museu de la Colònia Sedó a Esparreguera són els dos principals projectes de gestió de serveis a la comunitat que fem per encàrrec de les corresponents administracions públiques. En aquests projectes aportem el segell de qualitat que avalen els quasi 50 anys d’existència d’un hub de coneixement de la comarca com el nostre, que des del voluntariat i la professionalitat de les persones que hi treballen impregnen tota l’activitat.
Fins aquí un breu resum de l’activitat del CECBLL de l’any 2021. Volem agrair de tot cor l’enorme esforç de la nostra plantilla de personal, la de l’equip directiu i la de la Junta de govern. També agrair la confiança i suport de les persones associades. És necessari assenyalar la bona acollida i la confiança que les principals institucions del país tenen en la nostra entitat, que no té altre objectiu que el de “mantenir-se fidel per sempre al servei d’aquest poble”.