EDITORIAL CECBLL (Octubre 2022)
VINE A L’ONZENA EDICIÓ DELS PREMIS DE RECONEIXEMENT CULTURAL DEL BAIX LLOBREGAT!
L’onzena edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat està a punt i avui, en aquest editorial, parlarem de la festa, la trobada i el reconeixement. De tot plegat en podreu saber més divendres 18 de novembre, dia en què farem públiques les candidatures presentades, les finalistes i les guanyadores. Totes elles en conjunt són una mirada a la comarca amarada d’actualitat.
Des de l’any 2018 no ens hem pogut trobar per celebrar i lliurar els Premis. L’onzena edició que havíem de fer al Prat de Llobregat l’any 2020 va quedar ajornada a causa de la pandèmia. Agraïm a l’Ajuntament del Prat que hagi mantingut la voluntat d’acollir-nos aquest any, així com les facilitats i el suport que ens brinda el seu equip polític i professional.
El dia 18 de novembre, al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat, ens retrobarem i donarem continuïtat a aquest certamen biennal que s’inicià l’any 1999 a Castelldefels, i després van continuar Molins de Rei, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Martorell, Viladecans, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.
Arribar a la celebració ha comportat una feinada prèvia ingent. Tot va començar quan encaràvem l’any 2020 i la Junta va acordar alguns canvis en la convocatòria, tot plantejant-nos guardonar experiències individuals o col·lectives vinculades a àmbits de caràcter cultural, social, ecològic i econòmic. En aquell moment ja confeccionàrem les bases que quedaren aturades fins aquest any. Hem volgut que els premis vagin precedits de sessions que ampliïn els nostres coneixements i alhora incentivin la presentació de propostes, i per això hem celebrat quatre activitats en diferents municipis: a Sant Joan Despí vam parlar de “Construir la fraternitat”; a Sant Andreu de la Barca, de “Metròpoli, globalització i sostenibilitat econòmica”; a Gavà, del “Sentit de la Cultura”, i a Collbató, sobre la “Transició ecològica”. En cada activitat es mostraren experiències per promoure la presentació de candidatures i aconseguir que sorgissin d’una mirada des de la cultura sobre els diferents àmbits.
Ens agrada assenyalar i agrair calorosament la feinada feta per les persones que han presentat candidatures. Hem rebut 92 propostes (72 de col·lectives i 20 d’individuals). Nogensmenys cal remarcar la desinteressada i intensa dedicació de les 23 persones que han constituït la Comissió de Selecció, que és qui presenta a les 23 persones del Jurat la proposta de finalistes i li facilita la tasca de la decisió, en aquest cas, sobre 37 valuosíssimes propostes finalistes.
L’engranatge dels Premis funciona sota la batuta de la nostra directora Esther Hachuel, que compta amb unes entusiastes col·laboradores de primera línia com la Neus Ribas i l’Helena Roma, més el grup de treball de membres de la Junta que també té cura dels premis.
Des d’aquest butlletí us volem transmetre l’entusiasme i us encoratgem a fer la imprescindible reserva per assistir a l’activitat a premiscecbll@llobregat.info o al telèfon 93 666 35 27 de dilluns a divendres de 10 a 14 h. i de 16 a 21 h.
En el capítol de les innovacions en els premis, ens proposem rememorar i fer lluir, en cada edició, persones rellevants en la matèria premiada; així, enguany anomenarem els premis de la manera següent segons cada experiència:
Experiències Culturals, Gràcia Dorel-Ferré, Esparreguera, doctora en Història, ha estat professora i investigadora a les universitats franceses de Reims, Paris 1 i Savoie Mont Blanc. És presidenta de l’APIC (Association pour le patrimoine industriel de Champagne-Ardennes). Especialitzada en el patrimoni industrial, consultant de la Unesco. Vinculada a la recerca i difusió del patrimoni de la Colònia Sedó.
Experiències Socials, Joan Salvat Saladrigas de Sant Feliu de Llobregat. Periodista. Ha fet present a TV3 el bon periodisme i el gènere documental que ha permès conèixer i compartir el calidoscopi de la vida arreu del món, eina indispensable per a la construcció d’una societat més fraternal.
Experiències Ecològiques, Narcís Prat Fornells de Sant Just Desvern. Catedràtic d’ecologia a la UB, professor emèrit, membre fundador de la Fundación para la Nueva Cultura del Agua. Investigador i divulgador científic socialment compromès, aquest ecòleg, des del seu mestratge, ens ha fet conscients del delicat equilibri del planeta.
Experiències Econòmiques, Núria Salán Ballesteros de Sant Boi de Llobregat. Llicenciada en Química i doctora en Ciència dels Materials i enginyera metal·lúrgica, professora de la UPC, actual presidenta de la Sociedad Catalana de Tecnología (SCT), la filial tècnica de l’IEC. Vinculada a la formació de professionals de la indústria i involucrada en la promoció de referents per a les dones a fi que puguin escollir carreres tècniques .
La Junta acorda i decideix atorgar dos guardons. Un és el Premi Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i premia una iniciativa destacada dels territoris de parla catalana i l’altre, el Premi Jaume Codina i Vilà a una iniciativa destacada del municipi amfitrió.
D’altra banda, des del dia 7 al 17 de novembre, al nostre web www.cecbll.cat, podreu votar per la personalitat baixllobregatina, activitat que iniciàrem l’any 2014 per posar de relleu perfils que donen a conèixer la comarca i el Centre d’Estudis a amplis sectors de la població. Enguany les candidates són dues dones joves a qui la seva vocació i el seu ofici ha nascut arrelat al municipi com són: Carol Rodríguez, directora de cinema amb la pel·lícula Chavalas, de Cornellà de Llobregat, i Chanel Terrero, cantant, d’Olesa de Montserrat, guanyadora del Benidorm Fest i finalista a l’edició 2022 d’Eurovisió.
Des de la modèstia, però també des de l’orgull, us encoratgem a gaudir de la festa del Baix, la festa on la cultura observa i reconeix el seu entorn.