EDITORIAL CECBLL (Setembre 2022)
Un planeta sense fronteres
Assenyalant una gran bola del món i les fronteres geopolítiques, Francisco Javier Vera Manzanares, el nen colombià de 13 anys, començava la seva conferència dient que el planeta no té fronteres. Ens atrevim a recomanar-vos la visió dels 49 minuts de l’acte “EL FUTUR ÉS AQUÍ”, CONFERÈNCIA DE FRANCISCO JAVIER VERA MANZANARES. Aquesta activitat s’ha celebrat en el marc de l’exposició “Menja, Actua, Impacta” feta per Fundesplai. La conferència es titula “El futur ja és aquí” i la va impartir, com hem dit, el fundador de “Guardines por el clima”. Aquest noiet viu i va nàixer al municipi colombià de Villeta (Vila petita) i el seu patró és Sant Miquel Arcàngel, igual que el de la vila de Molins de Rei, que el dia de Sant Miquel, el 29 d’aquest mes, celebra la Festa Major. Aprofitem aquesta menció per felicitar totes les festes majors dels 30 municipis que enguany han recuperat tot el seu esplendor.
Que coneguem és la segona veu jove que, junt amb la sueca Greta Thunberg, han mobilitzat la població per denunciar i rebel·lar-se davant la crisi climàtica provocada per un model econòmic depredador de recursos. El nen colombià, amb una facilitat de paraula i un raonament ben estructurat, ens ho explica i ho ha publicat en un relat per a la mainada: “Qué es el cambio climático”. És il·lusionant escoltar una veu tan jove, ben documentada, amarada d’una immensa curiositat, tot plantejant fugir de l’“ecoangoixa” per adoptar l’“ecoesperança”. Ell ens repta tot dient: “la vostra principal responsabilitat és garantir unes bones condicions ambientals per a les properes generacions; sense sostenibilitat no hi ha supervivència”. Francisco opta per fer front als reptes climàtics amb esperança i optimisme. Ara bé, sempre amb el ferm compromís de realitzar accions que generin consciència ecològica i condueixin a canvis reals.
Escrivim aquest editorial el primer dia de la tardor, acabem de passar un estiu que ens ha deixat exhaustes de tanta calor i constatem que des de l’expertesa ens diuen que no serà únic. Mentrestant, en les agendes públiques s’avança tímidament en la mitigació dels efectes de l’augment de les temperatures i, de manera contradictòria, s’insisteix en projectes depredadors del territori, causants de les emissions que produeixen l’escalfament. Capgirar el model de producció, de l’ús de les matèries i de generació d’energia és una prioritat planetària i de model de civilització. El Baix Llobregat és un territori enormement sensible on perduren alternatives depredadores que cal capgirar.
Aquest calorós estiu ens ha permès reflexionar sobre la imprescindible lluita per fer front a la crisi climàtica i la necessària lluita per la pau. Vivim amb angoixa i preocupació la crua i propera guerra a Ucraïna que cada dia ens mostra els horrors i el patiment de la seva població i les greus conseqüències internacionals i, alhora també, som conscients de la magnitud dels 9 conflictes armats arreu. Per tot això ens causà tendresa i emoció l’abraçada de Nadia i Francisco clamant per la pau al món. L’afganesa Nadia Ghulam obsequià el colombià amb la publicació del conte “El país de los pájaros sin alas”, relat dedicat a les persones refugiades que l’autora començà a escriure a Lesbos l’any 2019.
L’activisme de Francisco i Nadia ens omple d’esperança: és hora d’escoltar les veus de les futures generacions. Gràcies Fundesplai que, com tantes altres associacions, genera un lleure creatiu i educatiu. Orgull de Baix en escoltar el jove colombià i recordar la lluita per la pau de la jove afganesa.