EDITORIAL CECBLL (Setembre 2021)
ENTORNS RURALS D’UNA COMARCA URBANA
El Baix Llobregat s’estén de Montserrat fins al mar, 30 municipis i un riu. Hi vivim 828.522 persones amb una densitat de 1.704,8 h./km2. La superfície de la comarca és de 486 km2, dels quals 225,3 km2 són boscos (46,3 %) i 42,4 km2, espai agrícola (8,7 %). La comarca acull infraestructures estratègiques de país com el port i l’aeroport, que han afectat ecosistemes naturals.
El Baix Llobregat és un territori urbà, tot i que més d’un 50 % de la seva superfície és boscosa o agrícola. La major part d’aquesta superfície està constituïda per espais de valor ambiental i social, així com de riquesa ecològica i paisatgística. La manera fàcil de descriure o anomenar alguns dels espais ja els vincula a les eines imprescindibles per a la seva preservació i n’indiquen la necessària gestió: Muntanyes del Baix, Parc Collserola, Parc Agrari, Parc Rural del Montserrat, Espais Naturals del Delta i platges i entorn fluvial del Llobregat.
A primers d’any, en preparar el Pla d’Activitats 2021, vam decidir que la 7a Jornada de Paisatges Contemporanis s’ocupés de la preservació dels espais “rurals”. L’interès per la preservació manté la vinculació amb l’origen de les Jornades l’any 2012, quan a la comarca es plantejava afectar sòl agrícola pel projecte Eurovegas. De llavors ençà, en 5 Jornades hem parlat de qüestions diverses vinculades a l’agricultura com la producció, el consum, la gestió dels espais o l’aigua. La pandèmia ens obligà a fer la 6a Jornada en forma de documental i tractàrem de transició energètica, canvi climàtic i economia circular. Les línies de treball empreses pel Centre d’Estudis des de fa anys posen la mirada en temes oblidats per part de qui defensa un creixement sense límits. Entenem el paisatge com l’expressió de la interacció entre la natura i la presència humana, “les tranquil·les valls del Pirineu ja existien abans dels campanars romànics”, i en el marc d’aquesta interacció valorem i estimem les nostres contrades des de les colònies industrials a redós del Llobregat fins a les instal·lacions del tramvia, les terminals d’autobusos o les petites i grans indústries, per citar-ne només algunes.
Dues intenses sessions de la 7a Jornada encararen el punt de vista des de l’Administració, les entitats socials i els emprenedors de projectes de vida i de treball en l’entorn rural, d’una comarca eminentment urbana i fortament industrial. Un territori metropolità estratègic per al país i tota la mediterrània.
En la reflexió i el debat de la Jornada volíem focalitzar el 50 % del territori de la comarca (allò que el PDU metropolità qualifica d’infraestructura verda), espai que necessita ser gestionat i cuidat, proporciona aliments, benestar i salut, permet guanyar-se la vida i que la vida guanyi. A les jornades celebràrem dues taules: la primera, “Eines per a la preservació dels espais rurals”, moderada per Jordi Carbonell, conseller comarcal de Cultura, Memòria i Medi Ambient. La segona, “Experiències de gestió d’espais rurals”, moderada per l’advocat Rafael Bellido, membre de la Junta del Centre d’Estudis. Agraïm la immensa col·laboració i aportació dels seus sabers a les persones participants en les taules i a totes les assistents. La Jornada serà editada i difosa pel nostre canal Youtube i, més endavant, tindrà continuïtat amb la producció d’un reportatge sobre els diferents indrets i paisatges. Dissabte dia 9 d’octubre visitarem els espais naturals del Delta.
A l’estiu, quan concretàrem la data de la Jornada, ens sorprenia l’anunci de l’ampliació de l’Aeroport del Prat, qüestió que en anteriors editorials ja hem comentat i expressat la nostra voluntat d’ampliar l’abast del diàleg i del coneixement d’aquesta infraestructura i les seves repercussions. Malgrat això, vam considerar oportú mantenir la sessió tal com fou dissenyada a primers d’any i ampliar-la amb la visita als espais del Delta.
La represa de l’activitat aquest setembre ha estat intensa amb aquesta 7a sessió de la Jornada de Paisatges Contemporanis, així com en la presentació dels Itineraris del Canal de la Infanta (Cornellà i Sant Joan Despí). També estem enllestint les publicacions compromeses per al 2021 i preparant les activitats programades d’ara fins a finals d’any, com ara les 11es Jornades de Patrimoni, rutes, visites guiades i presentacions de llibres, un itinerari interpretatiu sobre les lluites socials dels anys setanta i altres activitats relacionades amb les dues recerques col·lectives que tenim en dansa. Un trimestre intens; comptem amb tots i totes vosaltres.
Bon dia: Terrarios Albos, asociació que mensualment fem una conferència sobre temas culturals, ha vist que fa uns dies al meu correu, he rebut un de vostes en el que m’informen sobre una Xerrada de Xavier Morata Martín, que va parlar sobre el canal de l’infanta. Tota vegada que aquest Canal pasa també per la nostra Ciutat de l’Hospitalet, voldrien fer-la nosaltres també. Es per axó que els hi preguem, si es pot fer, ens enviessin el teléfon o correu de en Xavier.
Esperan la vostre decisió, els saludem atentament,
Josep Pereira – Terrarios Albos