EDITORIAL DE MAIG: Seguim amb la nostra activitat intensa, mentre, s’han celebrat les dotzenes eleccions municipals (1979-2023)

SEGUIM AMB LA NOSTRA ACTIVITAT INTENSA,  MENTRE,  S’HAN  CELEBRAT LES DOTZENES ELECCIONS MUNICIPALS (1979-2023)

L’activitat del CECBLL aquest mes de maig ha estat intensa com comprovareu en  aquest butlletí, observareu que seguim presentant les publicacions  més recents de Gràcia Dorel-Ferré i Raül Montilla així com la de Gemma Tribó que ha format part de la nostra participació a la vuitena edició del Maig Cooperatiu. D’altra banda continuen els treballs de la recerca col·lectiva sobre Exili i Deportació i en aquest maig  hem fet una sessió a Esparreguera sobre “L’activitat cultural dels republicans catalans i baixllobregatins a l’exili francès i americà i l’exili femení”. D’altra,  l’interès del nostre equip en matèria de Memòria Democràtica  s’ha mostrat de la mà  de la  Cap de Projectes i historiadora Neus Ribas, que a participar a l’activitat de l’Arxiu Comarcal en el marc de la difusió sobre Justícia i Arxius  “Feministes, milicianes i represaliades (1936-1945), santfeliuenques al front d’Aragó durant la Guerra Civil”.

Al Baix Llobregat no oblidem de cap manera la importància del riu. La col·lecció de “Camins d’Aigua”, ens ha permès tractar-la de manera pedagògica tot trepitjant territori, aquest mes hem fet el darrer itinerari  dels Set itineraris del Canal de la Infanta i la seva xarxa, per això en aquest butlletí hi trobareu un article del coordinador de la publicació Javier Morata.

Pel CECBLL el maig ha estat intens i pel conjunt del país encara més, quan llegireu aquest editorial farà tres dies que s’han celebrat les dotzenes eleccions municipals. Així les coses desitgem molts encerts a totes les persones electes a cada municipi, sabem que s’afanyaran  a constituir els respectius governs  i a escollir els alcaldes i les alcaldesses que durant quatre anys portaran les regnes de la governabilitat de les localitats.

De manera clara i oberta ens oferim a cooperar des del món de la cultura per a la bona governança tal com venim fent des de l’any 1979. El CECBLL fundat l’any 1974 s’ha forjat des de la recerca, la difusió del coneixement i el debat obert i plural dels principals reptes culturals, patrimonials, urbanístics, socials, econòmics i ecològics de la comarca. La mirada que hem fet des del món de la cultura ha estat una eina  per estimar i reivindicar la personalitat de la comarca i el seu rol al conjunt del país.

Els reptes que hauran d’assumir els governs  i els plenaris locals són cada cop de més complexitat, ens agradaria que aquest mandat la cultura formés part de les prioritats des de l’enfocament  de  la cultura que com l’educació i la salut esdevinguin a l’abast de tothom, la cultura al servei de l’equitat i la igualtat, la cultura com a dret social.

El dia 28 de maig comença un nou calendari que dóna peu a la representació directa de la ciutadania en els respectius ajuntaments . No menys important serà l’elecció indirecta dels representants que constituiran les institucions locals dites de segon nivell: Diputació, Consell Comarcal i Àrea Metropolitana.

Parlar d’un segon nivell d’administració local no és  menor, aquestes institucions disposen de recursos i estructura tècnica que permet abordar múltiples competències que depassen amb escreix les possibilitats reals d’acció, municipi a municipi, sobretot les de caràcter medioambiental, ens atrevim a afirmar que les prioritats d’aquest mandat vinculades amb l’emergència climàtica i la salut; la urbanització i la lluita contra la desigualtat; la geopolítica i la desglobalització; la digitalització i l’enfortiment de la democràcia; i l’aprofundiment en el coneixement i el benestar; precisen àmbits de governança i cooperació més enllà del marc estricte del municipi.

Aquesta necessària governabilitat local fa imprescindible  treballar de manera cooperativa a  molts nivells i sobretot el nivell institucional amb intelocució amb el conjunt de les organitzacions de la societat civil . Potser toca replantejar-se  l’organització territorial de Catalunya, el sistema d’elecció i el funcionament de les administracions locals de segon nivell . Potser cal que el  sistema institucional sigui revisat per  donar resposta als reptes de la complexitat que presenta el primer quart del segle XXI. El CECBLL com ja va fer entre 2016-2019 amb el CONGRÉS EL BAIX LLOBREGAT A DEBAT pot aportar coneixement, reflexió i debat per contribuir a la governança d’un territori com el  nostre. Aquesta serà la matèria de la nostra Escola d’Estiu d’enguany.