Editorial de setembre: AL BAIX LLOBREGAT EL 28 DE SETEMBRE ENCARA ÉS ESTIU

AL BAIX LLOBREGAT EL 28 DE SETEMBRE ENCARA ÉS ESTIU

Reprenem el butlletí, aquesta magnífica eina que us permet estar al corrent d’algunes de les iniciatives del Centre. Aquest exemplar digital és el número 200, que s’arrela en uns primers exemplars en paper.

Hem començat el setembre treballant en la programació de l’activitat de celebració del nostre 50è aniversari l’any 2024 i estem fent l’activitat planificada aquest 2023.

Per fi hem celebrat la 8a TROBADA D’ENTITATS D’ESTUDIS DEL BAIX LLOBREGAT, ajornada a causa de la pandèmia. Cada dos anys ens hem anat trobant (2007 Castelldefels, 2009 Martorell, 2011 Esplugues, 2013 Sant Vicenç dels Horts, 2015 Cervelló, 2017 Torrelles de Llobregat, 2019 Cornellà de Llobregat).

Aquest darrera trobada, al Prat de Llobregat, ha estat molt concorreguda. La crònica de la publicació pratenca DELTA deia així: “El dissabte dia 16 de setembre del 2023, justament cent anys després del naixement del Dr. Jaume Codina i Vilà, es va celebrar la 8a. Trobada de Centres d’Estudis del Baix Llobregat a l’aula magna de la Fundació Catalana de l’Esplai, a la seva seu central del Prat de Llobregat.” I seguia fent aquesta valoració: “Van ser més de quatre hores d’intervencions (totes molt interessants i brillantment exposades) on es van desgranar una multitud de consideracions, temes, activitats, treballs de recerca i investigació i trobades culturals a càrrec dels representants dels centres i associacions presents.”

Hem agafat una mirada externa per dir-vos que estem molt satisfetes de la feina feta, de la bona acollida que aquest encontre ha tingut per part del conjunt de les entitats d’estudis de la comarca, que totes mostren una gran vitalitat.

En el marc de la trobada veia la llum una publicació explicativa de qui és qui, i què fa en aquest univers associatiu de les entitats d’estudis. La presidenta del nostre centre deia: “El CECBLL, en organitzar aquesta trobada, teníem ganes de fer lluir la immensa activitat que fem entre totes les entitats d’estudis; per això ens semblà adequat que a la trobada poguéssim difondre un butlletí que recollís la presència de totes les entitats d’estudis que així ho vulguin, mostrant aquest enorme capital fruit del voluntariat social i cultural dels nostres municipis, de la nostra comarca”.

El propòsit, treballat amb Amics del Prat, amb qui hem compartit l’organització de l’encontre, se centrava a fer un reconeixement al nostre capital associatiu. Compartir experiències i nous coneixements, sobretot els encarats a l’adaptació de les nostres entitats deganes als nous temps en matèria d’eines de comunicació i amb la possibilitat d’acostar generacions joves a aquesta vocació vers el coneixement i l’estima per a les persones i l’entorn dels nostres pobles i ciutats i de la comarca en el seu conjunt. I la constatació que el coneixement del propi entorn en totes les seves dimensions és l’ànima de les nostres entitats, bàsicament a través de l’activitat de recerca, estudi, debat i divulgació. Fet posat de relleu tant per les mateixes entitats de la comarca com per la convidada especial, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca. Ara, un cop celebrada la Trobada, l’agenda i els propòsits engresquen i alhora aclaparen, però tenim força de voluntat i energia.

I hem acabat el setembre celebrant a Esplugues de Llobregat la 3a Escola d’Estiu, inicialment programada a primers de juliol i ajornada a causa de l’intens calendari electoral del nostre país. A la Masia de Can Tinturé hem parlat de l’organització territorial de Catalunya, vindicant el reconeixement de la comarca del Baix Llobregat; hem volgut facilitar eines de coneixement que ens permetin reflexionar sobre la metròpoli, les comarques i l’organització territorial. De la mà de lliçons de persones expertes, hem escoltat quins són els principals reptes de l’organització territorial de Catalunya i del rol dels diferents nivells de la governança local .