EDITORIAL (DESEMBRE 2016): No hem parat!

Algunes persones miren el món i diuen: Per què?

Altres miren al món i diuen: Perquè no?

–George Bernard Shaw-.

Estem finalitzant l’any, l’any del congrés. En el món cada cop més complex en el que vivim, té un gran valor la tasca de reflexió i la reconsideració de les idees que ens acompanyen i marquen la nostra vida. Hem arriscat, perquè no?  Hem abordat la complexitat de manera complexa i  això ha fet destacable el congrés EL BAIX LLOBREGAT A DEBAT.  Més de 60 actes, activitat als 30 municipis de la comarca, col·laboració de més de 300 persones expertes i la participació directa de més de 3.000 persones de la comarca i d’arreu.

Partint d’una mirada retrospectiva al passat i d’aquesta necessitat de reflexionar en comú sobre el present i el futur, s’ha fet un exercici de participació i d’implicació pioner, un exercici de suma de pensaments i mirades de vegades divergents però amb voluntat de construir plegades. Els resultats es visualitzaran en la presentació de les conclusions al gener de 2017. La presentació  recollirà sintèticament els debats, el workshop de paisatge i el fòrum municipalista i obrirà possibilitats per marcar estratègies, acords i compromisos futurs d’àmbit comarcal. Els seus resultats, sens dubte, indicaran també línies futures d’actuació i de treball del CECBLL.

Però tot i que el congrés ha projectat el Centre com mai, ens enganyariem si només parléssim del congrés, ja que hem tirat endavant un alt volum d’activitats i projectes de tota mena, mantenint així la raó de ser de l’entitat: l’estudi i la projecció del territori, del seu patrimoni i de la seva gent. Així, les recerques col·lectives (Setmana Tràgica i geologia) han avançat a bon ritme; amb l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i amb l’Arxiu Municipal de Molins de Rei hem fet els continguts de l’exposició sobre Santa Creu d’Olorda per la Setmana del Patrimoni de Sant Feliu de Llobregat; hem fet conferències, taules rodones i presentacions de llibres (Rius de Sal i el Canal de la Infanta); hem treballat en el projecte Edurecerca amb els Serveis Territorials d’Ensenyament; hem participat en premis i beques i hem mantingut la col·laboració amb ETV per parlar del patrimoni de la comarca… Ha estat l’any de la renovació de mandat i de junta en Assemblea extraordinària. També hem continuat gestionant el Centre Cívic Mas Lluí i programant-hi activitats per convertir-ho en un espai de referència no només al barri sinó a la ciutat. I hem finalitzat el gruix de l’activitat amb quelcom molt significatiu per al Centre: els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, que han comptat amb 90 nominacions d’arreu i han mostrat, una vegada més, el dinamisme i la importància de la cultura que es fa i que es gaudeix al Baix Llobregat.

Com podreu comprovar a la memòria, un any d’intens treball que no hauria estat possible sense el voluntariat i el seu temps; tampoc sense el ferm compromís de les persones que ens donen el seu suport professional ni sense el recolzament d’entitats, institucions i empreses que ens aixopluguen i ens ajuden a continuar la nostra tasca: consolidar i fer avançar la cultura a la nostra comarca. Tal com dèiem a la presentació del Premis de Reconeixement “ el Baix Llobregat, lluny de desdibuixar-se, té un carisma i una força imbatibles perquè té una gent lluitadora, treballadora i que manté encesa la flama de la utopia”. Gràcies moltes gràcies a tothom.

Bon Nadal i us desitgem el millor pel 2017 que el tenim a tocar!