EDITORIAL (NOVEMBRE 2019): Sembrar
Entre els mesos d’octubre i novembre a Molins de Rei es va celebrar una nova edició de Poesia a les cases. A la cloenda, el poeta Francesc Orenes va recordar que un pagès del municipi, anys enrere, li digué: “La pitjor collita és la que no se sembra”. Aquesta senzilla reflexió ens ha remès a l’article del nostre Butlletí de l’octubre escrit per Cèsar Compte, codirector artístic del Teatre L’Artesà, espai on es barreja formació, exhibició i creació en estat pur. L’autor d’aquesta col·laboració recollí l’essència de l’acció de sembrar i posà l’èmfasi en l’eix cultura/educació/comunitat a partir d’experiències pròpies dels seu municipi, com el projecte IntersECCions o l’Escola d’Arts en Viu. Compte indicava que volen facilitar l’aprenentatge, la pràctica, l’experimentació i el gaudi de les arts, tot contribuint a viure experiències vitals significatives, fruit del coneixement i de l’experiència compartida.
Durant molts anys, al Centre d’Estudis hem volgut reconèixer i posar de relleu l’esforç que, des de la base de cadascun dels nostres municipis i des de tot el teixit associatiu de la comarca, s’ha fet per sembrar l’estima pel coneixement, la cultura i el foment de la creativitat. Més de 20 anys de celebració (biennal) dels Premis de Reconeixement Cultural avalen la nostra voluntat. La confluència i la voluntat de cooperació que hem trobat en tots els municipis ha estat encoratjadora (Castelldefels, 1999; Molins de Rei, 2001; Sant Boi de Llobregat, 2003; Sant Feliu de Llobregat, 2005; Sant Andreu de la Barca, 2007; Esparreguera, 2009; Martorell, 2011; Viladecans, 2014; Sant Joan Despí, 2016; i Sant Just Desvern, 2018), com també ho ha estat la bona acollida que hem tingut a l’Ajuntament del Prat quan divendres passat, dia 22 de novembre, vàrem demanar-los poder celebrar l’edició de l’any 2020 dels Premis de Reconeixement Cultural en aquest municipi.
L’acció cultural, educativa, de recerca i de coneixement, així com una aposta ferma per la cohesió social, han transformat la comarca del Baix Llobregat en una xarxa de municipis on, cada dia més, podem aspirar a eixamplar les possibilitats d’una capitalitat cultural com Barcelona i mostrar-nos i influir amb les nostres aportacions individuals i col·lectives arreu del món. Aquest mes de novembre hem viscut quasi com un èxit col·lectiu els èxits de persones d’un altíssim nivell creatiu, artístic i professional. Ens referim en primer lloc al poeta Joan Margarit, Premi Cervantes; en segon lloc, a la cantant Rosalia, guardonada amb 4 Grammys llatins; i en tercer lloc, els premis Ondas una altra vegada per a Rosalia, Jordi Évole i Candela Peña. No atribuirem els mèrits personals d’aquestes quatre persones de vàlua contrastada a la seva pertinença i veïnatge en diferents municipis de la comarca (Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires, Cornellà de Llobregat i Gavà), però sí que ens agrada assenyalar que totes elles, a diferents escales, tenen un perfil de treball, d’esforç i d’identificació amb l’entorn i amb la història col·lectiva. Els agraïm la visibilitat del seu treball, del seu art i dels seus coneixements, i ens agrada sentir-nos representades arreu pel seu talent. Sembrar en matèria de cultura i coneixement també és mostrar, comunicar, commoure. Ells i elles ens ajuden a promoure una bona sembra aconseguint cada dia unes millors collites.