EDITORIAL (SETEMBRE 2019): Bona sintonia
Ens acomiadem del mes de setembre amb el record d’una vetllada poètica de la mà de Joan Margarit i Luis García Montero. La trobada s’emmarcà a l’entorn del Dia Europeu de les Llengües (26 de setembre) i de l’Any Internacional de les Llengües (2019).
Aquests dos autors fa temps que celebren esplèndids diàlegs poètics que ens porten més enllà de la poesia per interpel·lar-nos sobre la nostra pròpia existència. La serenitat que ens va aportar el seu diàleg poètic ens ajuda a encarar les incerteses amb coratge, lluny de sectarismes i de prejudicis. Els nostres idiomes són el nostre patrimoni, el diàleg és possible tot i parlant llengües diferents. En perfecte sintonia van acabar llegint, García Montero en català i Margarit en castellà, el seu poema “Llibertat”.
García Montero, finalment va poder ser entre nosaltres ja que venia de Paris on, per celebrar el Dia Europeu de les Llengües, havia promogut com a Director del Instituto Cervantes una vetllada que s’anunciava amb el lema Poesia i Diversitat. En aquest encontre se celebrava la riquesa i la varietat lingüística amb la lectura de poemes en castellà, català, gallec, euskera i asturià a més del francès, cors i occità, llengües parlades a la veïna França.
L’Institut Cervantes està present als cinc continents i en 44 països, repartits en 87 centres. S’encarrega no només de la llengua castellana, sinó de totes les cultures i idiomes de l’Estat, impartint classes de castellà, català, gallec i euskera i celebrant activitats de difusió cultural, amb la voluntat de fer respectar la riquesa cultural i lingüística del nostre país.
El Centre d’Estudis, l’any 2011 publicava un treball d’Àngels Massip i Joana Llordella “Coneix…. Dialectologia a través de la parla del Baix Llobregat” on les autores ens diuen que volen ajudar als estudiants “a comprendre la riquesa que comporta la diversitat lingüística, ja que cada parla (com a concreció de la llengua) és dipositària de l’experiència i de la manera de veure el món de les persones que han viscut en un territori al llarg de la història”. Com podem apreciar aquesta voluntat està en perfecte sintonia amb el propòsit de l’Any Internacional de les Llengües que vol posar en valor el paper crucial que tenen en la vida quotidiana de les persones, no només com instrument de comunicació, educació, integració social i desenvolupament, sinó també com a dipositàries de la identitat, la història cultural i la memòria úniques de cada persona.