El cicle Documents i Migració: un estímul per a la recerca i el debat en el present

El cicle d’activitats de les Migracions i els documents ha continuat durant el mes de novembre amb molt bona presència de públic.

El 7 de novembre, va haver-hi la conferència “Les migracions i la repressió política (1940-1945)”, a càrrec de Carles Olona. En aquesta conferència Olona va explicar la seva recerca documental sobre la trajectòria de cinc persones repressaliades que van emigrar a Sant Feliu, fugint de la repressió. Es tracta de Guillermo Monterde de Benassal (Castelló), José Maria Echaves Esteban de Jadraque (Guadalajara), Antonio Campos González, de  Laujar de Andrax (Almeria), Pedro Aznar Gómez de Masnou (Maresme) i  Antonio Olona Esteve de Terrassa (Vallès Occidental). Aquest investigador ha seguit el fil documental de la trajectòria d’aquests repressaliats durant la postguerra, a partir de les fitxes de la Junta de Libertad Vigilada de Sant Feliu de Llobregat. Per això ha consultat processos militars, expedients de la presó Model i d’altres presons i padrons municipals d’habitants, entre altra documentació, de diversos arxius comarcals (del Vallès Occidental i del Baix Llobregat), de l’Arxiu Nacional de Catalunya i dels fons de Capitania de la IV Regió Militar.  El resultat és una valuosa recerca sobre un tema fins ara inèdit en l’àmbit local,  com és la vinculació de les migracions amb la repressió política.

El 14 de novembre, es va fer una taula rodona sobre les migracions en cadena a Sant Feliu de Llobregat durant els anys 50 al 70 del segle passat, coordinada per la sociòloga Eva Rosas, qui va preparar el guió de la sessió i va conduir hàbilment les intervencions de les persones participants. Hi van col·laborar Xavier Sánchez i Àngel Merino, qui es van encarregar de fer gestions per fomentar la participació de membres de diverses comunitats representatives de la ciutat. Hi van intervenir:  Maria José Cantera per Aracena (Huelva), M. Luz Morales de Bustares (Guadalajara), Francisco Martín Vique de Laujar de Andrax (Almeria), Carmen Peralta de Lorca (Murcia), Natividad Cenizo de Saelices el Chico (Salamanca) i Dionisio Garrote de Tresjuncos (Cuenca). La sessió va tenir diversos blocs, en el primer, es va tractar sobre la vida als poble abans de migrar; en el segon, es van detallar les circumstàncies concretes de les migracions; en el tercer, la vida de Sant Feliu, i en el quart, la continuïtat o no dels vincles amb els municipis d’origen.

La taula rodona va ser molt interessant i va fer evident la urgència d’aprofundir en la recerca sobre les migracions a Sant Feliu de Llobregat i la comarca, ara que encara viuen molts dels seus protagonistes.

Font de la fotografia: Diari digital Fet a Sant Feliu.