Itinerari – REC VELL, MOLÍ DE L’ARGEMÍ, MOLÍ CAPDEVILA, FÀBRICA FERRER I MORA
El dissabte 2 de febrer es va dur a terme la repetició del sisè itinerari de la guia El riu més treballador. L’itinerari ens va permetre veure alguns vestigis que encara queden conservats de la cambra d’aigües de la central hidroelèctrica Sedó de Corbera i de part d’un edifici auxiliar de la mateixa central que, els 12 primers anys del segle XX, va proporcionar energia elèctrica a la fàbrica de carbur de calci ubicada al seu costat, però en el terme municipal de Sant Andreu de la Barca.
El carbur de calci era utilitzat en els llums de carbur o llum de gas acetilè, i en resultava una llum molt més brillant i blanca que la produïda pels llums d’oli o de gas d’hulla, emprades a principis del segle XX.
L’itinerari va continuar fins a arribar a la casa de les aigües del Rec Vell, després de passar per les restes de la resclosa Capdevila al terme municipal del Papiol. La casa de les aigües és el lloc on s’inicia el Rec Vell/Canal Capdevila, originalment a partir d’aigua del riu Llobregat i actualment a partir de les aigües del riu Anoia i de la riera de Rubí que arriben a la cambra per dos Canals separats.
El recorregut va continuar resseguint el rec fins a Molins de Rei passant pel molí fariner de l’Argemí, el molí paperer Capdevila, i la fàbrica tèxtil Ferrer i Mora, per acabar davant la casa de comportes del Canal de la Infanta.
L’excursió va comptar amb el valor afegit de les magnífiques explicacions que sobre el Rec Vell i el Canal de la Infanta ens va fer la Gemma Tribó.
L’anècdota del matí va ser l’excessiu cabal que portava la Riera de Rubí que ens va obligar a mullar-nos els peus per creuar-la.