ARTICLE DEL MES PER M.CARME JIMÉNEZ

ENCESA DE TORRES A LA MEDITERRÀNIA: LLUMS D’ACOLLIDA I RECORD A LES PERSONES QUE PERDEN LA VIDA

 

El passat 14 de gener va tenir lloc l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans impulsat per l’IES Marratxí i el Consell Insular de Mallorca amb la col·laboració d’Amnistia Internacional. És el segon any consecutiu que des de l’Institut Ramon Muntaner es coordina la participació en aquesta acció de torres i fortificacions de diferents punts dels territoris de parla catalana promogudes o que compten amb el suport d’entitats de recerca local i comarcal. L’activitat es realitza en cooperació amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

El primer any es van encendre 9 torres de Catalunya, la Franja i el País Valencià; enguany han estat 32 torres de 26 poblacions diferents les que han participat. En conjunt, el projecte global que inclou diferents països, va tenir entorn a 130 punts d’Encesa, destacant especialment el cas de Mallorca.

L’acció té com a doble objectiu recordar la pèrdua de vides que es produeixen al Mediterrani cada any, com destacava el Manifest d’Amnistia Internacional llegit enguany, i recordar la necessitat que els governs actuïn per tal de revertir aquesta situació.  Així mateix es tracta de reivindicar aquests elements patrimonials, sovint poc valoritzats i poc preservats, presents en el conjunt de l’arc mediterrani i fer que passin de ser punts de comunicació i alerta davant dels atacs procedents del mar a símbols d’acollida, fars d’esperança, per a les persones que deixen els seus llocs d’origen cercant millors condicions de vida.

En el cas del Baix Llobregat, des de la primera edició el 2022, vam comptar amb l’Encesa de la Torre de Can Roca de Baix de Castelldefels, gràcies a la implicació de l’Ajuntament i del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Enguany, dins la mateixa població s’hi han sumat dues torres més: la Torre Barona i la Torre de Ca la Goma i noves entitats que hi ha donat suport:  l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels i el GREHIC. El 2023 a més a més, s’ha incorporat Sant Just Desvern amb l’Encesa a la Penya del Moro impulsada pel Centre d’Estudis Santjustencs, el SEAS, Sant Just Solidari, Justícia i Pau, l’Ajuntament de Sant Just Desvern i el Drac de Sant Just Desvern.

De l’Encesa podem destacar dos objectius assolits: la sensibilització de la població envers aquesta problemàtica a través de la informació que rep els dies previs i mitjançant la seva implicació en l’acció i un major coneixement per part de la població local del seu patrimoni i de la seva història.

Esperem poder sumar més Torres el 2024, concretament el dia 13 de gener, fet que suposarà que continuem mobilitzant persones en favor d’aquesta doble reivindicació.

Per a més informació https://www.irmu.org/news/4351

 

M. Carme Jiménez Fernández
Directora de l’Institut Ramon Muntaner
Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana