Presentació de la guia divulgativa “Quan les parets parlen”

Una cinquantena de persones es van aplegar el dia 22 de febrer a la presentació de la guia que el CECBLL hem editat sobre l’itinerari interpretatiu Quan les parets parlen. Aquest és un itinerari que parteix de la identificació de quatre espais de memòria i quatre lluites veïnals que es van donar a Sant Feliu de Llobregat durant els anys 70: Plaça de la Salut (lluita pel dret a l’espai públic); Ambulatori  (lluita pel dret universal a la salut pública); Escola Pau Vila (lluita pel dret a l’educació); i Fàbrica Hispano Suïssa (lluita pel dret al treball).

Entre el públic hi havia un bon nombre de persones protagonistes d’aquestes lluites que van ser entrevistades en la primera fase de la recerca; aquestes entrevistes han quedat dipositades al fons d’història oral de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Durant la primera part de la presentació vam poder escoltar la ponència “El patrimoni i els espais de memòria a l’espai públic” de Josep Font, director dels Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Tot seguit Àngel Merino, coautor de la guia, ens va explicar els orígens del projecte i el principal  objectiu que té la guia, arribar a l’alumnat de la ciutat perquè coneguin i valorin els drets dels que avui gaudim gràcies a totes aquelles lluites.

L’itinerari Quan les parets parlen ha entrat dins del Programa municipal d’activitats educatives de Sant Feliu i ja s’està començant a realitzar amb alguns centres educatius que ho han sol·licitat. Primer dins l’aula on es contextualitzen les lluites i després als mateixos escenaris del carrer, els alumnes poden conèixer i escoltar dels mateixos protagonistes les manifestacions, assemblees, mobilitzacions i reivindicacions que es van succeir durant els anys 70 a la ciutat.

Les quatre persones que estan al darrere d’aquest projecte són els nostres socis i col·laboradors M.Jesús Bono, Jesús Martínez, Ángel Merino i Jordi San José.