ARTICLE D’OPINIÓ: Guia divulgativa “Quan les parets parlen”

GUIA DIVULGATIVA “QUAN LES PARETS PARLEN”

 

El Centre d´Estudis Comarcals del Baix Llobregat acaba d´editar una guia divulgativa, en format revista, vinculada a una iniciativa “memorialista” que s’està desenvolupant a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. Un text col·laboració, de veus plurals, que dóna vida a un itinerari interpretatiu sobre les lluites socials a la ciutat durant la Transició política.

L’itinerari interpretatiu “Quan les parets parlen” presenta quatre lluites socials protagonitzades per la ciutadania i que formen part de la memòria històrica i democràtica que la ciutat vol preservar i transmetre a les generacions futures. Són:

– La lluita per l’escolarització total i per l’escola pública

– La lluita pel dret a la salut i per la sanitat pública

– La lluita per un espai públic digne i de qualitat

– La lluita pel dret a la feina i la defensa dels drets laborals

El procés d’elaboració del text, de consulta bibliogràfica i de fons documentals d’arxiu i de definició de l’itinerari ha estat molt plural. Més de vint persones, protagonistes conegudes en aquestes lluites, han donat la seva opinió en entrevistes orals, dipositades avui a l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Llobregat per consultar-les.

L’itinerari, degudament senyalitzat, en un futur proper,  a quatre espais de la ciutat, pretén ser una eina educativa per les escoles i les famílies (Col·legi Pau Vila, Ambulatori, Plaça de la Salut i edifici de l’antiga empresa Hispano Suiza). Està molt pensat perquè les escoles puguin treballar-lo en els seus currículums educatius i puguin mostrar-los durant les visites guiades. No oblidem que l’educació, la salut, l’espai públic i el treball constitueixen els pilars més significatius de l’Estat del Benestar.

Hem d’assenyalar també que en el procés de definició d’aquesta iniciativa hi han participat l’Ajuntament de la ciutat i el Memorial Democràtic de la Generalitat. S’ha volgut posar en valor l’espai públic com a espai educatiu i com a espai de memòria democràtica.

Aquesta publicació del Centre d´Estudis Comarcals pretén ser una eina educadora i facilitadora per conèixer millor l´itinerari, per transmetre valors col·lectius i consolidar l´espai públic com a espai comunitari. Volem fer creïble la cita de Cornelius Castoriadis que “són les mateixes parets de la ciutat les que eduquen els nens i els ciutadans” i la frase atribuïda al cantautor Quintín Cabrera que “les ciutats són com a llibres que es llegeixen amb els peus” .

 

Àngel Merino

Febrer 2023