Taula Rodona: La cultura i la mirada de les dones

“El patriarcat és la millor història de ficció que s’ha escrit mai, perquè no té cap fonament i tothom se la creu”. Marta Selva

IMG_20160303_195241Dins el procés de preparació del Congrés El Baix Llobregat a Debat, el dia 3 de març va tenir lloc, a Sant Just Desvern, la taula rodona sobre cultura i gènere. Amb el títol La Cultura i la mirada de les Dones al Baix Llobregat, dones expertes en Gènere com la Marta Selva Masoliver i la Maria de la Fuente Vàzquez, ens van ajudar a situar en el centre del debat les relacions de les dones amb la cultura dins el model cultural dominant, el Patriarcat. A la taula també ens van acompanyar la Marta Corcoy Rius i la Conxita Castells, que van fer un relat d´experiències de dones de la Comarca, donant-nos una pinzellada de l’estat de la qüestió. La moderadora de la taula va ser Costi Rubio que va plantejar la invisibilitat de les dones dins el model de cultura dominant.

Un debat viu i intens, en primera persona, per part de moltes dones presents que, des de posicions personals o en representació d´entitat o associacions, posava de manifest la invisibilitat i/o infravaloració que el model cultural, social i polític dominant, fa de les aportacions de les dones a la CULTURA i les dificultats amb la que es troba aquest col·lectiu , que representa la meitat de la població, quan intenta tirar endavant projectes de vida personal.

IMG-20160304-WA0008Es van recollir aportacions interessantíssimes que donaren riquesa al debat del Congrés:

“Hem fet quatre congressos de Dones del Baix Llobregat i en cap d’ells hem tractat la cultura. S’haurà de reparar aquest buit” (Marta Corcoy).

“La Dona és molt present en l’aprenentatge cultural, però s’esvaeix en l’etapa de producció-programació” (Maria de la Fuente).

Dones Sàvies de Sant Cosme, un nom molt encertat per aquest grup de dones. Un plaer escoltar la Conxita Castells.

Taula Rodona: La cultura i la mirada de les dones