TAULA RODONA: LA COHESIÓ SOCIAL GENERADORA D’OPORTUNITATS

LOGO CONGRES EN BAIXAEl dimarts 5 d’abril s’ha celebrat a La Masoveria d’Esplugues de Llobregat, amb la presència d’una seixantena de persones, la taula rodona “La cohesió social generadora d’oportunitats” dins del marc del Congrés El Baix Llobregat a Debat, que està impulsant el Centre d’Estudis Comarcals.

Moderada per Elena Embuena, membre del CECBLL, la taula va comptar amb la participació de Jaume Funes, psicòleg, Carme Manzanal, tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, i Isabel Ortuño, directora del Center Ocupacional Caviga.

Jaume Funes, amb una intervenció provocadora, va posar en qüestió la utilització dels conceptes de cohesió social i oportunitats, posant-nos exemples de com sovint s’utilitzen en accions que tenen poc a veure amb la inclusió i la igualtat de tracte.

Carme Manzanal ens va fer una revisió Dels factors que estan produint desigualtat i va plantejar tot un seguit de mesures amb les que ja s’està intervenint i en les que cal aprofundir i avançar.

Per part de la Fundació CAVIGA la Isabel Ortuño va explicar quins són els objectius, les dificultats i els reptes d’aquesta associació que treballa amb persones amb diversitat funcional.  Va donar molta importància a que la societat assumeixi la normalització d’aquest col·lectiu

Gràcies a les persones que formaven part de la fila zero vam tenir l’oportunitat de conèixer altres experiències socials de la comarca. Solidança, com empresa d’inserció, va fer la demanda d’incloure clàusules socials en les contractacions. Des de la Fundació Marianao es var explicar les accions que es duen terme en un espai impulsat pels propis adolescents i joves i arrelat a un barri. La representant de l’Associació de Salut Mental va transmetre la seva preocupació per la invisibilització i la manca de recursos a la nostra comarca cap a les persones que tenen aquestes malalties i les seves famílies. La representant de la PAH del Baix Llobregat Nord va mostrar la seva esperança en algunes sentències que darrerament han evitat desnonaments, però també va parlar de com encara segueixen a la lluita perquè no hi hagi famílies que quedin al carrer. En aquest sentit va demanar la intervenció dels ajuntaments en l’oferta de lloguers socials. També hi van ser-hi presents altres col·lectius, com l’Assemblea d’Aturats.

Es van manifestar diverses experiències positives que s’estan duent a terme arreu de la comarca en l’àmbit social. També va quedar palesa la necessitat d’augmentar els  recursos per tal de consolidar una societat cohesionada on tothom pugui desenvolupar els seus projectes vitals.

Consulteu la web del Congrés