EDITORIAL (MARÇ 2017): Un cas de patrocini cultural: l’Itinerari de l’Aigua del Baix Llobregat

Un cas de patrocini cultural: l’Itinerari de l’Aigua del Baix Llobregat

On hi ha aigua hi ha vida. L’aigua és un dels tresors de la nostra comarca, que dibuixa la seva geografia, la seva economia i la seva vida al voltant del riu que ens dóna nom: el Llobregat. El nostre riu, conegut com Rubricatus, roig, com la terra que treballa la pagesia, com els camins que han transitat menestrals, botiguers, obrers, homes i dones de tota condició, o com un adjectiu premonitori del moviment obrer i reivindicatiu que ha caracteritzat la comarca.

L’aigua, aquest bé escàs, aquest líquid de fàcil accés que sembla estar al nostre abast  amb només girar l’aixeta, sense el qual no podríem sobreviure, és també una gran desconeguda. L’aigua crea paisatges naturals, al seu pas sorgeix l’arquitectura, les fonts, els molins, els ponts, el patrimoni cultural. Al voltant de l’aigua s’ha alimentat la indústria, no és per casualitat que la tèxtil tingués com a sinònim popular “el ram de l’aigua”. Per això, des de fa anys, el CECBLL tenia un il·lusionador projecte, malauradament arraconat per la crisi, sobre els múltiples itineraris de l’aigua, que no deixen de ser els itineraris de l’activitat humana i de la formació del paisatge de la nostra comarca,  la qual té el riu com el principal accident natural. Afortunadament, el nostre Centre d’Estudis Comarcals no només ha tornat a recuperar el projecte, sinó que gràcies a un conveni de patrocini, podrà dur-lo a la pràctica.

“L’Itinerari de l’Aigua del Baix Llobregat” és el nom d’un projecte que donarà lloc a una munió d’activitats. Entre elles la publicació de sis guies per apropar la gent del Baix a l’important paper de l’aigua en la nostra història, en la nostra geografia i en les nostres vides.

Aquest projecte veurà a la llum gràcies al suport de l’ATLL, perquè el present i el futur dels més dels quaranta anys del nostre Centre d’Estudis necessiten de la solidaritat del teixit social i econòmic de les empreses. Van poder fer el Congrés El Baix Llobregat a Debat, gràcies al finançament d’empreses com Remm Guitart, Soler i Sauret, la Comunitat  Minera Olesana i la mateixa ATLL. Com també ho van fer Solidança, Urbaser, Diversus Gastronomia i ETV amb els últims Premis de Reconeixement Cultural. Sense aquestes col·laboracions aquests projectes haguessin estat econòmicament inviables pel Centre. Volem agrair-les i teixir noves i més àmplies col·laboracions de futur, perquè implicar també les empreses en els projectes del Centre d’Estudis Comarcals significa un pas endavant en la cohesió dels diversos actors que composen el Baix Llobregat del segle XXI.

EDITORIAL (MARÇ 2017): Un cas de patrocini cultural: l’Itinerari de l’Aigua del Baix Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.