EDITORIAL CECBLL (MAIG 2017): Economia social i cooperativa, al servei de les persones

Aquest mes de maig s’ha celebrat a la nostra comarca el MAIG COOPERATIU, el mes de l’economia social i cooperativa. És la segona edició d’aquesta “festa” que organitzen els Municipis Cooperatius (El Prat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan, Vallirana i Viladecans), les entitats d’economia social i les cooperatives en col•laboració amb l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat. Es tracta d’un cicle d’activitats per difondre aquesta nova forma de fer economia al servei de les persones.
Com dèiem al document Compromís col•lectiu pel Baix Llobregat, que aplega les conclusions del congrés El Baix Llobregat a Debat, la nostra comarca ha d’apostar per una estratègia de desenvolupament econòmic que afavoreixi nous formats i noves maneres de treballar, produir i consumir, de forma compatible amb l’activitat econòmica convencional. I és precisament això el que busca el Maig Cooperatiu que, amb les seves múltiples activitats, vol promoure l’ocupació estable, la innovació, l’arrelament al territori i el desenvolupament local, sense oblidar que l’economia social i solidària donen prioritat a les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia.
Els elevats percentatges d’atur de la nostra comarca, ens obliguen a ser innovadors i proactius per fer propostes i projectes orientats a l’economia social i cooperativa. Cal facilitar el sorgiment i la consolidació d’un nou model econòmic que permeti generar ocupació digna a través de l’economia social i solidària, de l’economia verda i col•laborativa, on el desenvolupament de la transició vers les fonts energètiques 100% renovables pot ser un element clau.
El nostre país té una llarga tradició cooperativa i disposa de referents basats en la capacitat que tenim els humans, quan ens ho proposem, d’ajudar-nos mútuament i col•laborar. Però, què és el cooperativisme? Segons el diccionari és una “unitat econòmica de producció, de comercialització o de consum que pertany als mateixos usuaris dels seus serveis i que té per objecte l’ajut mutu i equitatiu entre els seus socis”. Abans de la guerra civil, els avis i besavis de la petita pagesia actual, van organitzar cooperatives per produir bon oli i per comercialitzar el vi. Alguns dels magnífics edificis d’aquestes cooperatives es coneixen avui amb el nom de “catedrals del vi” i constitueixen un patrimoni modernista que atrau turisme. En l’àmbit del consum molts Ateneus populars també van organitzar cooperatives pels treballadors. A la dècada dels seixanta del segle passat, el món educatiu va trobar en la cooperació un instrument per plantar cara a l’escola autoritària del franquisme i es van crear cooperatives ( de mestres, de pares i mestres, d’entitats.. .) per assentar les bases d’un sistema educatiu català, democràtic, inclusiu i públic.
Actualment, tenim testimonis excel•lents d’empreses d’economia social a Catalunya com La Fageda i L’ Olivera, i a la comarca ens sentim orgullosos de l’empenta dels pagesos que col•laborant amb les institucions i cooperant entre ells han sabut creat el Parc Agrari del Baix Llobregat. La ferida de la guerra civil i la llarga dictadura que la va seguir van ser un fre pel moviment cooperativista català. Ara, si la classe treballadora aprenem de nou a interactuar positivament amb els altres i col•laborem i ens agrupem en cooperatives –de producció, de consum, culturals,…- podrem crear nous llocs de treball adaptats a les noves demandes i frenar els valors del model econòmic dominant basat en l’enriquiment individual i, sovint, mancat d’escrúpols ètics. Aconseguirem entre tots i totes construir un model econòmic més solidari, més social i més sostenible. Aquest nou model té un gran potencial: és un motor de canvi del sistema i pot esdevenir un senyal d’identitat de la nostra comarca.

EDITORIAL CECBLL (MAIG 2017): Economia social i cooperativa, al servei de les persones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.