EDITORIAL (JUNY 2017): La recerca jove, un marc d’arrelament al territori

El dia 16 de juny es van lliurar els premis de Recerca a treballs de Batxillerat de la comarca del Baix Llobregat,  EDURECERCA, en un acte que es desenvolupà al Palau Falguera. Un dels Premis Edurecerca -entre un total de 12-  és el Premi Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Aquesta iniciativa de donar un premi  de Recerca Jove, va sorgir ja al CECBLL fa vint anys i se’n van fer 11 edicions fins al 2011. A partir del 2014 ja s’instaurà el premi EDURECERCA, del qual enguany ha estat la quarta edició.

El CECBLL, acollia en aquest premi de Recerca Jove tot tipus de temàtiques, lligades, però, a la comarca. El premi es feia conèixer a tots els instituts i centres educatius del Baix Llobregat, de manera que servia d’estímul al desenvolupament de recerques basades en les dades del Baix Llobregat.

Els premis es donaven en el marc d’una Trobada de Recerca Jove (TRJ), i aquestes trobades es van inciar l’any 1997. L’any 2011 vam fer les darreres TRJ, que corresponien a la novena edició d’aquest certamen.

Les TRJ estaven organitzades en un cicle bianual. El primer any se celebrava el concurs de Treballs de Recerca  (d’ESO i de Batxillerat), i el segon es presentava l’edició dels treballs presentats a concurs.

L’acte de lliurament de premis s’emmarcava en una trobada d’un matí sencer, i cada vegada es desenvolupava en un municipi diferent de la comarca. S’organitzaven tallers per tal que els estudiants que hi assistien coneguessin millor el poble que aquell any era amfitrió i en acabar els tallers, es reunien tots els assistents en un esmorzar. Tot seguit s’iniciava l’acte de lliurament, amb la participació de personalitats reconegudes en el món de l’educació i de polítics de la comarca.

Les Trobades de Recerca Jove no eren només un acte protocolari de lliurament de premis sinó que  comportaven una relació entre joves de tota la comarca,  humanament entranyable.  El fet que els alumnes de diversos centres es desplacessin a la població que acollia i hi passessin un dia de convivencia, constituïa una manera experiencial de fer comarca.

El premi EDURECERCA inclou, com dèiem, 12 modalitats de premi i suposa la implicació en el premi de diverses institucions i organitzacions, la qual cosa és extremament positiva. El foment de la recerca entre els joves és fonamental per al futur del país i, de fet, es pot observar com, any rere any, augmenta la participació en cada tipus de premi i també la qualitat assolida pels treballs presentats.

És de justícia posar de relleu el paper fonamental que tenen els professors en l’èxit dels treballs de recerca. La implicació generosa del professorat està contribuint essencialment no només als resultats concrets que es mostren en els treballs sinó també, i més important, a despertar l’entusiasme de cada generació de joves estudiants per la recerca i en un marc d’arrelament al territori.

 

EDITORIAL (JUNY 2017): La recerca jove, un marc d’arrelament al territori

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

CICLE DE CONFERÈNCIES I MOSAICS D’EXPERIÈNCIES