EDITORAL (DESEMBRE 2017): Si girem el cap enrere…

El temps no passa, només passem nosaltres; en diem viure.
Instants. Haikus i Tankas de Joana Raspall-

Això és el que hem fet durant aquest any que acaba. Un any que ens deixa múltiples i intenses vivències que, sens dubte, marquen la nostra vida present i futura. Aquest és l’últim butlletí de l’any i també la última editorial i, per això, farem un petit repàs, una crònica breu de l’activitat que ha desenvolupat el CECBLL.

Començàrem el 2017 presentant unes primeres conclusions del congrés El Baix Llobregat a Debat, del Fòrum Municipalista  i les recomanacions del Workshop Internacional sobre intervenció en els paisatges.  Aviat comptarem amb la publicació de les actes.

La ingent tasca del congrés ha continuat enguany i ha tingut efectes en diversos àmbits. Des de l’experiència del congrés hem impulsat reflexions concretes sobre patrimoni, energia, ocupació/automatització, habitatge, agricultura, xarxa de memòria democràtica, etc. L’acabament imposat de la legislatura va impedir que presentéssim  una proposta de Resolució que els diputats i diputades al Parlament del Baix Llobregat  volien consensuar amb els temes de major rellevància per la comarca. El que sí que es va fer va ser la declaració d’alcaldes i alcaldesses a favor d’un millor, més equilibrat i sostenible Baix Llobregat pel segle XXI. També ha estat possible crear  el grup de treball de la Taula de Salut Mental Comunitària del Baix Llobregat, formada per voluntariat, professionals i, municipis. Junts han elaborat un projecte que ha obtingut el suport de l’obra social de La Caixa.

A més de l’activitat ordinària del Centre d’Estudis i de la gestió i dinamització del Centre Cívic de Mas Lluí, hem continuat col·laborant en diversos projectes com Edurecerca, les Jornades Europees del patrimoni o el Recercat; hem col·laborat en les activitats de commemoració del centenari de la revolució russa i, amb l’empresa Soler i Sauret, hem fet realitat el seu llibre sobre la història d’una de les empreses de transport més antigues de la comarca; estem impulsant un estudi sobre Lideratges femenins al Baix Llobregat. 40 anys de feminismes i hem presidit la Taula comarcal pel Pacte Nacional pel Referèndum.

Per fi aquest any han vist la llum les recerques col·lectives sobre la Setmana Tràgica  i sobre la Geologia de la comarca. La primera ja està publicada i s’ha iniciat la ronda de presentacions. La segona està en fase de divulgació. Hem posat fill a l’agulla i s’han començat els Itineraris de l’Aigua. S’ha publicat la primera guia,  El Riu més treballador i s’han fet les sis rutes de coneixement del medi. Està en fase de publicació la segona guia, El Baix Llobregat, font de l’Àrea Metropolitana. La reflexió entorn a temes de territori i medi ambient ha comptat amb la col·laboració de l’associació del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), amb qui hem fet activitats conjuntes sobre la metròpoli, l’espai públic i la capacitat de la cultura com eina per interpretar el territori.

Una de les activitats que ha requerit molt d’esforç i dedicació  ha estat l’exposició La memòria present. Les lluites veïnals al Sant Feliu dels anys 70. S’ha fet a demanda de l’Ajuntament de Sant Feliu per rescatar de l’oblit i reconèixer als homes i dones que van lluitar per millorar les condicions de vida dels barris i fer possible la ciutat d’avui. Un treball cooperatiu que, a partir de la recerca de la Bea Jiménez, el Centre d’Estudis junt amb l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, van elaborar l’exposició que es va inaugurar al Palau Falguera i que ara, de manera itinerant, es mostrarà a tots els centres cívics, escoles i  instituts de la ciutat.

En els darrers mesos de l’any han tingut lloc dues cites molt importants per a la nostra entitat; les VIII Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat que es van celebrar a Esparreguera, en aquesta ocasió reflexionàrem sobre Noves tendències en la gestió del patrimoni local del Baix Llobregat. Comptàrem amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la Doctora Paloma González, que va destacar diferents experiències i va posar de relleu que la ciutadania crea patrimoni. I la VI Trobada d’Entitats d’Estudis del Baix Llobregat a Torrelles sota el títol El temps, la terra i la gent. Els estudis locals: claus del coneixement d’un país, una trobada en la que com sempre es comparteixen experiències i vivències que animen i esperonen a seguir treballant. Malauradament el conferenciant Agustí Alcoberro, no pogué assistir ja que, com a responsable de l’ANC, hagué de fer front a una reunió extraordinària. La trobada d’entitats va enviar una forta i efusiva salutació als Jordi’s, i a la gent d’Òmnium Cultural i de l’ANC  

Com a activitats més recents senyalem el programa lluiRL’art, una  aposta per fer difusió de representacions artístiques de petit format  i  de gran qualitat, que cada mes ens mostra els i les artistes del Baix Llobregat o el taller d’escriptura de la Maite Carranza, que ha conclòs aquest mes de desembre proposant un grup de lectura.

Tota aquesta feina no hauria estat possible sense el compromís, la confiança i la complicitat dels socis i sòcies amb la col·laboració de la Junta. De les institucions i empreses que ens han donat suport i evidentment sense la implicació valuosa del i les professionals amb qui comptem.

L’associacionisme cultural és, sobretot, una escola de civisme i de solidaritat. Aquesta  tipologia d’entitats som generadores de valors humans, socials i de país. Les nostres aportacions són  bàsiques per garantir la pluralitat i la cohesió social. En aquests moments restem astorats al veure minvats els drets i llibertats civils i d’autogovern;  reclamem la seva restitució. Seguim mostrant la nostra solidaritat amb les persones processades, empresonades i  allunyades per motius polítics, desitgem la seva llibertat i el seu retorn. Malgrat els temps difícils i  convulsos que  vivim, continuarem treballant.  Entenem el Centre d’Estudis com espai de trobada plural de diferents sensibilitats polítiques i socials.

I tal com diu el Marcos Ana “Que el nou any sigui generós amb les nostres lluites i esperances”

EDITORAL (DESEMBRE 2017): Si girem el cap enrere…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

CICLE DE CONFERÈNCIES I MOSAICS D’EXPERIÈNCIES