EDITORIAL (GENER 2018): Any Europeu del Patrimoni Cultural

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea van declarar 2018 Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Considerem la commemoració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural una oportunitat per fer visible el patrimoni cultural del nostre territori i per reclamar-ne inversions i recursos. El patrimoni cultural esdevé un vincle social inqüestionable i com a tal pot contribuir a generar activitat econòmica. Avui dia, el patrimoni té un paper essencial en l’economia. L’enfocament de les polítiques en aquesta matèria contribueixen al coneixement, poden aportar eines per a la sostenibilitat ambiental i generar ocupació de qualitat fent possible una major cohesió social.

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat se suma a la consecució dels objectius d’aquesta commemoració. Cal deixar de contemplar el patrimoni com quelcom que reposa en una vitrina per ser gaudit visualment i, en canvi, se n’ha d’aprofitar el potencial social i econòmic. Aquesta afirmació està recollida a les conclusions del congrés El Baix Llobregat a Debat i està en sintonia amb els objectius que es marca l’Any Europeu. Tal com ho hem manifestat, el patrimoni al Baix Llobregat té grans possibilitats en diversos àmbits com l’educació, l’urbanisme, la planificació i la cohesió social. Cal millorar la valoració d’aquest patrimoni com a element que ens ajuda a comprendre la nostra història i ens atorga singularitat.

El patrimoni cultural (arqueològic, arquitectònic, històric, immaterial) i natural (litoral, riu, delta, muntanyes) de la comarca és d’una gran riquesa i ofereix importants oportunitats. Els diferents paisatges conformen un ric mosaic sovint desconegut i se n’ha d’incentivar la descoberta. La divulgació en xarxa del patrimoni, ara sovint aïllat en l’àmbit local, permetria crear marques identificadores i convindria que una Comissió Comarcal de Patrimoni elaborés un Pla Estratègic del Patrimoni del Baix Llobregat que dinamitzés l’economia de la comarca també a partir del patrimoni cultural.

S’ha de plantejar un conjunt de propostes que ajudin a convertir el patrimoni en articulador del territori, impulsant també la construcció d’un relat social des dels valors patrimonials que el configuren. Per això, el lema de les darreres Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat va ser “Noves Tendències en la Gestió del Patrimoni Local”; es van identificar elements de reflexió i d’innovació, es van buscar idees per gestionar millor escenaris específics del Baix Llobregat i per posar de relleu el paper de la ciutadania en la construcció de patrimoni.

Tal com es recull en els objectius de la declaració de l’Any Europeu del Patrimoni, es tracta de donar a conèixer el potencial de tota la riquesa cultural d’Europa i de promoure el patrimoni com a recurs compartit per al nostre futur. La commemoració està conduïda per la Comissió Europea, amb una participació activa de les organitzacions de patrimoni cultural i altres agents destacats del sector cultural, incloent-hi xarxes de cultura transnacionals, ONGs i associacions culturals.

El patrimoni cultural està format per tota l’herència rebuda, ja sigui material, immaterial o digital. Els monuments, els paisatges naturals, les tradicions orals, les pel·lícules o els museus formen part del nostre llegat cultural. El patrimoni europeu no és només un llegat del passat, és també un recurs imprescindible per al futur a causa del seu valor educatiu i social i del seu potencial econòmic, així com de la seva important dimensió en la cooperació internacional. A partir d’aquest principi, l’objectiu principal serà fomentar l’intercanvi i la valoració del patrimoni cultural d’Europa com a recurs compartit ─sensibilitzant sobre la història i els valors comuns─ i també reforçar un sentiment de pertinença a un espai europeu comú.

Aquest esdeveniment és una oportunitat per visualitzar la riquesa i diversitat del patrimoni cultural europeu. Un patrimoni que forma part de les ciutats, dels paisatges i dels espais arqueològics. Va més enllà de les disciplines artístiques involucrant altres àmbits com la història, les tècniques artesanals, la gastronomia, la música, el cinema… El patrimoni cultural uneix en la diversitat i ara amb les tecnologies el fa més accessible.

La commemoració cerca comprendre i apreciar millor el patrimoni, especialment entre la gent més jove. Entre els diversos objectius hi ha el de consolidar el sentiment de pertinença i reforçar el diàleg intercultural. També es vol destacar el valor educatiu del patrimoni cultural i la seva contribució en la construcció de societats inclusives, cohesionades i sostenibles. L’Any Europeu del Patrimoni Cultural pretén promoure i facilitar la participació de tants agents com sigui possible, oferint l’oportunitat per reflexionar sobre la millor manera d’abordar el potencial i els reptes del sector.

Amb l’Any Europeu del Patrimoni, la UE pretén sensibilitzar i arribar principalment a aquelles persones que normalment no estan en contacte amb la cultura. Se celebraran uns 70.000 actes a tot Europa, organitzats pels estats membres, les regions, els municipis o a través de projectes transnacionals.

Invertir més recursos en la protecció i conservació del patrimoni cultural d’Europa i promocionar la riquesa cultural és un dels reptes que vol aconseguir la UE a través de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Això també ajudarà a generar més llocs de feina en el sector del patrimoni cultural, en el qual actualment treballen de manera directa 300.000 persones a la Unió. De fet, segons l’Eurobaròmetre, el patrimoni cultural influeix el 68% dels ciutadans europeus a l’hora de decidir on anar de vacances, i 8 de cada 10 europeus creuen que el patrimoni cultural no és només important per a la seva regió o país sinó per a tota la UE en el seu conjunt.

“El patrimoni cultural no és només l’herència del passat, també és un recurs per al futur”: aquestes paraules del comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, en la presentació que se’n va fer, resumeixen l’essència del Patrimoni Cultural. És a dir, tots els recursos culturals tangibles o intangibles considerats rellevants per transmetre a les generacions futures constitueixen el Patrimoni Cultural. A Catalunya, per exemple, l’olivera Farga de l’Arion d’Ulldecona, el Parc Güell o la Patum de Berga, entre centenars d’altres, formen part del nostre patrimoni cultural.

El patrimoni és allò en què el passat es troba amb el futur.

 

EDITORIAL (GENER 2018): Any Europeu del Patrimoni Cultural

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.