L’ARTICLE DEL MES PER GEMMA TRIBÓ

Avui_per_demà_per_mi.jpg.190x274_q85Democratitzar la cultura: escriure per a fer la lectura fàcil

He tingut l’oportunitat d’escriure una petita novel·la històrica, Avui per tu, demà per mi, contextualitzada durant els anys de la guerra civil, que narra el pacte d’ajuda mútua –pacte oral a la recíproca- entre dues famílies. I ho he fet seguint les pautes de la lectura fàcil. Quan ho comparteixo amb amics sempre em fan la mateixa pregunta: què és la lectura fàcil? Intentaré explicar-vos-ho.

Al 1997 la IFLA (Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques ) va publicar les primeres directrius de Lectura Fàcil, que s’han anat actualitzant periòdicament. A Espanya, la Lectura Fàcil es va començar a conèixer quan al 2003 a Catalunya es va fundar la ALF (Asociación Lectura Fácil), que es va constituir com a referent d’aquesta manera d’escriure. Des d’aleshores s’han adaptat clàssics a les seves normes (Ed.Castellnou / Almadrava). Al 2008 es va fundar la primera editorial especialitzada en textos de Lectura Fàcil, La mar de fàcil, que es va inaugurar amb la col·lecció Aktual, que edita obres inèdites i adaptacions, orientades a un públic juvenil i adult.

Les normes de lectura fàcil emfatitzen la simplicitat del llenguatge i de l’estructura sintàctica per fer comprensible el text. Les frases són molt curtes, amb una idea a cada línia. Les pàgines no estan atapeïdes de text i van acompanyades de fotografies o il·lustracions que ajuden a entendre millor els continguts. Els textos en lectura fàcil permeten que tots tinguem accés a la informació, als continguts escrits, tant si són llibres com documents administratius. Per aquest motiu s’utilitzen paraules senzilles i frases curtes perquè cap persona amb dificultats lectores, o que porti poc temps al nostre país, o que hagi tingut un escolarització deficient, o que hagi patit alguna malaltia que afecti provisionalment les capacitats cognitives, com un ictus, o que tingui problemes de senilitat es vegi privada del plaer de llegir. Fa deu anys que La mar de fàcil edita seguint les normes de la lectura fàcil, ha publicat una cinquantena de llibres de temàtiques diverses, que expliquen diferents històries, algunes divertides, altres tràgiques, algunes fictícies i altres, com la petita novel·la històrica, Avui per tu demà per mi, verídica i molt humana. Una història que forma part de la nostra història recent, però explicada des de baix, des de la vida, com deia Georges Rudé, des de les persones senzilles i anònimes, i que és important que tots coneguem.

Aquesta petita novel·la històrica explica el pacte d’ajut mutu de dues famílies durant la Guerra Civil (1936-1939). El pacte a la recíproca va entrellaçar la vida d’en Miquel, nascut a Gerb, al costat de Balaguer, que de petit feia de pastor, que va lluitar per convertir-se en mestre i va acabar sent un soldat republicà presoner de guerra, i, en Quim fill d’una família de pescadors de Salou, pagès i, finalment, a contra cor soldat franquista. Amb aquest pacte les dues famílies varen superar la por i l’esperit de venjança i van contribuir a un futur millor. La novel·la s’ha construït a partir de les vivències reals d’en Miquel Tribó, reflectides en la documentació que guardava i en la informació oral, però també corroborades per la recerca d’arxiu i gràcies a la lectura de bibliografia adient. La biografia d’en Quim Vidal –nom inventat-, versemblant i contextualitzada històricament, és del tot novel·lada.

Escriure seguint les pautes de lectura fàcil ha estat per a mi un repte difícil. Com autora utilitzo habitualment estructures sintàctiques complexes, pròpies de textos acadèmics i d’assaig, que fan servir un vocabulari abstracte i conceptual. Res més lluny de la simplicitat i transparència que exigeix la lectura fàcil. Cap  metàfora, pocs adjectius o res de paraules enrevessades. La dificultat d’escriure de manera senzilla no sé si l’he superada, però ho intentat. Espero que aquest esforç ajudi en la democratització de l’accés a la cultura.

Des del coneixement històric, la novel·la assumeix el protagonisme social del subjecte històric. I mostra com de les decisions que prenen els poderosos, les elits militars, econòmiques o polítiques –que són les que habitualment estan presents als llibres d’història- en paguen les conseqüències les persones senzilles i anònimes. En aquest cas, veiem com en Miquel i en Quim viuen la violència i la crueltat d’una guerra causada per un cop d’estat militar i feixista, que ells no varen provocar. Tots formem part de l’esdevenir històric i tots som protagonistes de la història, però, sovint, la gent corrent i humil se’n sent marginada perquè no apareix als llibres d’història.

El possible mèrit d’aquesta novel·la històrica és atorgar el protagonisme a persones que tradicionalment no tenen veu als llibres d’història i, al mateix temps, escriure seguint unes regles que faciliten la lectura a tothom, democratitzant així l’accés a la cultura.  El repte era gran, els qui s’atreveixin a llegir la novel·la jutjaran si s’ha assolit.

Gemma Tribó Traveria

Historiadora i membre de Junta del CECBLL