EDITORIAL CECBLL (MAIG 2018): El temps de les cireres

El temps de les cireres és també el títol d’una novel·la de l’escriptora Montserrat Roig, guardonada amb el Premi Sant Jordi de novel·la el 1976 i que va ser publicada per primer cop aquell mateix any.

La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia pocs dies després de l’execució de Salvador Puig i Antich, després d’haver viscut dotze anys a França i a Anglaterra. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada per les darreres cuejades del franquisme. El títol de la novel·la fa referència a Le temps des cerises de Jean-Baptiste Clément, poeta de la Comuna de París, subratllant el desig de recerca d’un paradís perdut.

A la comarca del Baix Llobregat, el temps de les cireres no ens evoca un paradís perdut, sinó la realitat quotidiana de la pagesia que ha persistit al llarg del temps i ens ofereix aquest fruit tan apreciat.

Des de finals de maig fins a principis de juliol, els cirerers tenen la copa ben plena de cireres. Aprofitant el temps de la collita, són moltes les poblacions que dediquen una festa a aquesta fruita; fires, mostres i jornades gastronòmiques són alguns exemples de la gran varietat d’esdeveniments que inspira la cirera a casa nostra.

El Baix Llobregat és la comarca productora de cireres més important del país. És per això que, durant aquests mesos, alguns municipis organitzen festes que giren entorn d’aquesta fruita primaveral.

A Sant Climent de Llobregat, les activitats de la festa de la cirera giren al voltant de l’Exposició de Cireres que se celebra des de 1976, i del Mercat de Pagès, en què es poden comprar i tastar les varietats locals, com ara la cuallarga i la starky. Paral·lelament s’organitzen diverses activitats culturals, entre les quals destaquen el Ball de la Cirera, el Concurs internacional de menjar cireres i el Correfoc de la cirera. Durant la guerra civil, la població va rebre el nom de Cirerer del Llobregat.

A Santa Coloma de Cervelló, la Mostra de la Cirera és l’eix principal de l’esdeveniment i l’acte més tradicional. La festa es caracteritza per la diversitat d’activitats, com ara el concurs d’escopir pinyols, el ball de la cirera, exposicions, el mercat de pagès, tallers per fer pa artesanal o una flash mob de la cirera…

Torrelles de Llobregat és una de les cites emblemàtiques del món rural català. La Festa de la Cirera de Torrelles reivindica un any més la pagesia al Baix Llobregat i els productes d’alta qualitat que s’hi elaboren. Milers de persones visiten la població cada any: el mercat de la cirera, les exposicions, la fira d’artesania i la Ruta gastronòmica, que serveixen menús amb la cirera de Torrelles com a protagonista.

El Papiol dedica la festa  a la varietat de cirera local, la papiola. La festa va néixer a mitjan segle xix, quan la fil·loxera va deixar molt malmesos els conreus de vinya. Des d’aleshores, el Papiol celebra el triomf d’aquest nou conreu. Actualment la Mostra de la Cirera es complementa amb la Mostra del Comerç, on es poden trobar des d’aliments fins a utensilis per a la llar.

Al maig la comarca esclata de color i de vida. Els seus paisatges floreixen i els carres s’omplen d’activitats. Es també el temps de trobada, per això aquests esdeveniments ens projecten i ens faciliten l’encontre; és un temps de cireres marca Baix Llobregat.

Sota un cirerer florit
murmuri d’abelles,
murmuri d’abelles.
Sota un cirerer florit,
murmuri d’abelles
que m’adormí.

Joan Manuel Serrat

EDITORIAL CECBLL (MAIG 2018): El temps de les cireres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar