TERCER ITINERARI “EL BAIX LLOBREGAT FONT DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA”

El dissabte 6 d’octubre es va fer el tercer itinerari de la guia El Baix Llobregat, font de l’àrea metropolitana.

Amb el nom “De l’aigua subterrània a l’aigua superficial” l’itinerari ens va permetre recórrer els llocs més significatius del proveïment d’aigua del Baix Llobregat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

La trobada va tenir lloc enfront del Parc de les aigües de Cornellà, presidit per l’estació de Bombament d’Aigües de Barcelona, un edifici de l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch, que és un magnífic exemple d’arquitectura industrial modernista i la veritable icona de l’aportació d’aigua del Baix Llobregat al segle XX. El recorregut va continuar en direcció al riu passant al costat de 8 dels pous equipats per a la doble funció d’extracció d’aigua o recàrrega de l’aqüífer. Arribats al riu vam veure la captació superficial de l’ETAP de Sant Joan Despí i després ens vam dirigir a l’estació de bombament d’ATLL en La Fontsanta, on vam fer una visita guiada que ens va permetre entendre el funcionament d’aquestes instal·lacions de gran valor estratègic.

Aquest tercer itinerari va ser com un gran resum històric en el qual vam veure les primeres instal·lacions que van explotar l’aqüífer mitjançant pous de Cornellà des del final del segle XIX, vam seguir veient l’inici d’explotació de l’aigua superficial de mitjans del segle XX amb l’ETAP de Sant Joan Despí, i vàrem finalitzar veient les instal·lacions de bombament on arriba l’aigua de la planta dessalinitzadora del Prat, que es la tecnologia del segle XXI. En definitiva van ser cinc hores que ens van permetre entendre la importància que el Baix Llobregat ha tingut en el proveïment d’aigua de l’àrea metropolitana a l’últim segle i mig.

Amb el suport de:

 

TERCER ITINERARI “EL BAIX LLOBREGAT FONT DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.