L’ARTICLE DEL MES PER AGNÈS DAL MASCHIO

Els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat

Amb motiu del XXV aniversari del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat, l’any 1999  ens vam plantejar quines accions podíem dur a terme que fossin d’abast comarcal i en les quals es pogués mostrar la riquesa i vitalitat cultural de la comarca  i reconèixer públicament  la intensa activitat que associacions, entitats i persones  hi duen a terme, quedant sovint en l’anonimat. Va ser així com a partir de la iniciativa del periodista Jesús Vila, col·laborador del Centre, es va anar gestant la seva idea de fer uns premis d’abast comarcal en que es pogués posar en valor i fer pública la feina, sovint voluntària o vocacional que moltes persones i entitats de la comarca emprenen en els diferents àmbits de la creació cultural, amb un guardó que es lliuraria en una gala pública. Es va pensar que el premis podien funcionar com els ”Oscars”, a partir d’un seguit de nominacions de les quals en serien tríades les tres millors de cadascuna de les categories que es definissin per part d’una comissió de selecció, que al seu torn serien  presentades  a un jurat que hauria de triar les nominacions que més mèrits reunissin per obtenir el guardó. A partir d’aquí un grup de persones, encarregades de fer la programació del XXVè aniversari del Centre, integrat pel mateix Jesús Vila, per Conxita Solans, Mª Antònia Maurel, Esther Hachuel i Agnès Dal Maschio van treballar per donar forma a aquesta idea definint uns premis amb un cartell de 9 categories, com literatura, música, oficis i arts tradicionals, arts escèniques i plàstiques, entre altres, que en posteriors edicions s’anirien ampliant. Hi hauria també un premi que donaria el propi Centre d’Estudis a una iniciativa dins l’àmbit dels Països de Parla Catalana. Aquestes categories durien el nom de personatges rellevants del Baix Llobregat en cadascun dels àmbits com els d’Agna Canalies i Mestres, Pau Bertran i Bros, Joan Cerelos i Fornells etc. La gala dels Premis es duria a terme en el marc d’un sopar concebut com una trobada de les diferents entitats, ajuntaments, creadors, nominats etc. que conformen la vida cultural i artística del Baix Llobregat i en qual es reconeixeria i es donaria testimoni d’aquesta rica i diversa  activitat cultural. Pel que fa al guardó  es va considerar que calia que fos un element amb una estètica pensada i referida al Baix Llobregat i que fos realitzada per algun artista de renom de la comarca. Així el ceramista Jordi Serra i l’artista Xavier Corberó van compartir l’autoria de la figura del premi, fet amb ceràmica refractària simbolitzant la terra amb tocs de color blau fent referencia al riu Llobregat i en forma cilíndrica evocant la forma allargada de la comarca. Els elements de ferro, com la fletxa i la base van ser duts a terme per Corberó. Posteriorment la figura es faria només en ceràmica. I només hi intervindria el ceramista Jordi Serra, a qui volem agrair la seva col·laboració en cadascuna de les edicions.

A partir de la primera gala, duta a terme a Castelldefels el desembre de 1999, els premis s’han anat lliurant bianualment en diferents poblacions de la comarca que han fet d’amfitriones  com Castelldefels el 1999, Molins de Rei el 2001, una edició que mereix ser recordada per la gran nevada que hi va haver el dia de la gala i que malgrat això es va dur a terme amb una notable participació, Sant Boi el 2003, Sant Feliu el 2005, Sant Andreu de la Barca, el 2007, Esparreguera el 2009, Martorell el 2011,  Viladecans el 2014,  Sant Joan Despí el 2016 fins a arribar a la desena edició dels premis que tindrà lloc a l’Ateneu de Sant Just Desvern, coincidint amb el 150è aniversari de l’entitat.

10 edicions i quasi 20 anys de Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat suposen una consolidació d’aquesta iniciativa i posen de manifest que la cultura del Baix Llobregat continua estant viva i essent prolífica ja que continuen havent-hi nominats i premiats. El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat se sent orgullós d’haver pogut arribar fins a la Xa edició aconseguint  que els Premis hagin esdevingut una veritable Festa de la Cultura que expressa la vitalitat de la comarca i que reuneix una amplia representació de la mateixa.

Agraïm la gran participació de nominadors, nominats, membres de les diferents comissions d’organització, de selecció i de jurats que hi ha hagut al llarg d’aquests anys, així com als ajuntaments i empreses que ens han donat suport per fer possible la realització de les 10 edicions. Tots junts ens hem de felicitar per haver-ho aconseguit.

Agnès Dal Maschio
Responsable dels Premis de Reconeixement Cultural de Baix Llobregat

L’ARTICLE DEL MES PER AGNÈS DAL MASCHIO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar