XI CONGRÉS DE LA COORDINADORA DE CENTRES D’ESTUDIS DE PARLA CATALANA

Amb el títol “La construcció del territori: geografia, identitat i usos polítics”, es va celebrar els dies 23, 24 i 25 de novembre a l’Auditori de Banyoles, l’XI Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

Des del segle XVIII, bona part d’Europa viu un seguit d’ordenaments territorials per tal d’adaptar les necessitats de la construcció de l’estat amb el territori. En el cas de França, aquestes construccions s’inicien clarament amb la confecció dels departaments; i a Espanya, la confecció de les províncies ha tingut conseqüències profundes en el sistema de comunicació social, econòmic i polític tant a nivell local com nacional, un fet que s’ha arrossegat fins als nostres dies i que no sembla a prop de ser modificat.

El congrés es va estructurar en tres àmbits de treball per tal d’analitzar la relació que existeix entre la geografia, la identitat i la política pel que fa a les representacions del propi territori, i de quina manera s’ha projectat, ordenat i construït al llarg dels anys: 1- La construcció de les personalitats territorials; 2- Ordenar el territori, canviar la societat i 3- Identitats territorials i representacions polítiques: societat i cultura.

La conferència inaugural “Governar els territoris en temps de complexitat” va anar a càrrec de Quim Brugué ; la participació al congrés es va fer palesa amb la programació d’11 ponències i la presentació de 20 comunicacions. Hi van assistir unes 90 persones durant el transcurs dels tres dies de durada del congrés, que es va poder seguir per streaming.

Aquest XI congrés va ser organitzat per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Banyoles i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.