EDITORIAL CECBLL (NOVEMBRE 2018): Un novembre d’intensa activitat

Novembre té un comportament similar al mes de juliol. Empreses, associacions i entitats de tota mena s’apressen a concloure la programació. La proximitat dels mesos de desembre i d’agost, considerats com més festius i lúdics, fa que els mesos que els precedeixen estiguin plens d’activitat. Hi ha un ànim de celebració amb els deures fets.

Al bell mig de novembre, Sant Just Desvern va acollir la desena edició dels Premis de Reconeixement Cultural que, des fa vint anys, cada dos anys serveixen per posar de relleu la vitalitat cultural de la comarca. Hi van assistir prop de 250 persones. El premi a la Personalitat Baixllobregatina va ser per a la sesrovirenca Rosalia, que no hi va assistir perquè en aquells dies recollia a Los Àngeles dos premis dels Latin Grammy. El premi Centre d’Estudis, que la Junta atorga directament a una iniciativa destacada dels territoris de parla catalana, va recaure en la cooperativa Som Energia. Les actuacions que amenitzaren la vetllada foren de grups artístics locals: Tallers de Músics de Sant Just Desvern, Escola de Dansa Renata Ramos París, Espai de Dansa Marta Roig, el grup de flautes de l’Escola de Música de l’Ateneu i el cor Coraggio, amb un escenari decorat pel Taller Municipal d’Arts Plàstiques Carrau Blau. En l’enllaç que trobareu en aquest mateix Butlletí podeu veure els altres guardonats en les tretze categories de premis.

Al cap de només una setmana, els dies 22 i 23 de novembre, a la seu del Centre d’Estudis tingué lloc el seminari “Existeix l’urbanisme feminista?”, amb la col·laboració del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. L’objectiu era conèixer si hi ha, o si és possible, un urbanisme feminista, atesa la importància de l’urbanisme, de com construïm, de com vivim i convivim en els espais públics i privats i de com aquests indrets es dissenyen i programen.

L’urbanisme no és neutre ni innocent; obeeix a interessos i necessitats, i el domina qui te més poder. La vida quotidiana, de la qual durant anys hem tingut cura les dones, sovint no forma part de les agendes ni de les prioritats. En el transcurs de dues jornades, les persones assistents constatàrem que la vida quotidiana és la que es troba al bell mig de l’activitat productiva, reproductiva, personal i comunitària. Posar de relleu com l’entorn ens condiciona en els nostres projectes de vida plena és parlar d’urbanisme feminista.

A final de mes, a la Torre de la Creu, de Sant Joan Despí, hem  celebrat la novena Jornada de Patrimoni de la Comarca, activitat conjunta amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament, i que s’emmarca dins l’any Jujol. En aquesta ocasió hem volgut endinsar-nos en “El llegat de les dones”. La proposta sorgí perquè ens plantegem un doble objectiu: donar eines per posar de relleu el patrimoni vinculat a l’activitat de les dones i generar un discurs no androcèntric del patrimoni que tenen les nostres ciutats i viles.

El concepte de patrimoni és clarament androcèntric, reflecteix uns discursos i unes narratives amb els ulls dels homes. Vincula l’herència del passat a la transmissió paterna. Altrament parlaríem de matrimoni. Diversos diccionaris etimològics posen de relleu que mentre el patrimoni (pater-monium) posa l’accent en la transmissió vertical dels valors que són llegats d’una generació a l’altra, la idea de matrimoni (mater-monium) emfatitza una transmissió de valors horitzontal, a través del contacte directe entre mares i filles i fills. Som altra vegada davant de la dicotomia entre el que és públic i el que és privat, entre el que té rellevància social i allò que només en té de personal. L’activitat va concloure amb una Ruta de dones en la qual, tot passejant per Sant Joan, vam redescobrir la ciutat, aquesta vegada amb la dona com a protagonista del recorregut, incloent-la en el devenir històric de la ciutat.

Finalment, i en relació amb la jornada reivindicativa del 25 de novembre per reclamar una altra mena de relacions entre homes i dones, el Centre ha volgut dedicar l’espai lluiRL’art a la producció escènica de petit format del Baix Llobregat amb el grup Las Fritas, que ens presenta Microteatre First Round, un petit espectacle vinculat amb la celebració d’aquest dia 25 de novembre.

 

EDITORIAL CECBLL (NOVEMBRE 2018): Un novembre d’intensa activitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

CICLE DE CONFERÈNCIES I MOSAICS D’EXPERIÈNCIES