L’ARTICLE DEL MES PER JORDI FORTUNY

Ja no som el “pati del darrere”

Si no tinguéssim el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l’hauríem d’inventar. És la primera idea que em ve al cap quan veig tot l’esforç desplegat el 2016 en l’organització del Congrés “el Baix Llobregat a Debat”, ara plasmat en un llibre que recull les diferents aportacions i la crònica d’aquella aventura que va durar deu mesos, amb actes a tots els municipis de la comarca, i que va implicar milers de persones.

El Baix Llobregat necessita iniciatives com el congrés i entitats amb la capacitat organitzativa –però, sobretot, de lideratge i cohesió– que va demostrar el Centre d‘Estudis Comarcals, gens afeblit després de quaranta anys d’història, sinó al contrari. La comarca necessita que algú impulsi la reflexió serena, plural i solvent sobre el futur d’un espai difícil però amb grans potencialitats de desenvolupament humà i social.

El Baix Llobregat ja no és el “pati del darrere”, com insinua el text de presentació del llibre. Ho va ser i n’han quedat seqüeles, però ja no ho és. El progrés democràtic, l’activitat econòmica, les onades migratòries, el creixement urbanístic, han configurat una comarca força complexa que és la segona amb més habitants de Catalunya –el Barcelonès no el compto–, amb una població que supera la de les províncies de Girona, Tarragona o Lleida.

Tot això s’ha d’endreçar, ordenar i gestionar amb criteris d’equilibri i cohesió, amb sensibilitat i amb respecte democràtic. Amb el congrés, el Centre d’Estudis Comarcals va demostrar que hi pot contribuir i que no ens fallarà. En altres paraules, crec que el Congrés “el Baix Llobregat a Debat” ha de tenir continuïtat aviat, més enllà de les activitats regulars del Centre d’Estudis Comarcals, perquè el bagatge acumulat en els seixanta actes que es van organitzar i en els deu mesos que va durar doni els seus fruits.

Jordi Fortuny, periodista

L’ARTICLE DEL MES PER JORDI FORTUNY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar