ARTICLE DEL MES PER CARME VERDOY

Totes les coses que passen al Baix Llobregat

El Baix Llobregat és una comarca diversa i alhora complexa. Travessada de nord a sud pel riu que, sovint, en comptes de ser element cohesionador s’ha convertit en barrera entre les diferents zones del territori. És la tercera comarca més gran del país, que representa el 12% de la població de Catalunya i més del 10% del PIB català. Unes característiques que defineixen el pes d’una comarca que moltes vegades ha viscut la proximitat amb Barcelona més com un factor que resta que no pas suma. Mitjans de comunicació, altaveus públics i relats oficials fan que sembli que només passen coses a Barcelona i que el que passa a pocs quilòmetres, a vint minuts en tren o en autobús quedi massa lluny o esdevingui anècdota. Res més lluny de la realitat: al Baix Llobregat hi passen (moltes) coses.

Això va quedar ben clar durant el congrés d’El Baix Llobregat a Debat, impulsat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat a partir de l’any 2014, que va prendre forma els anys 2015 i 2016, i que ara es pot consultar en forma de llibre amb El Baix Llobregat a Debat. Crònica d’un procés participatiu, presentat aquest mes de febrer. Un congrés que volia “repensar col·lectivament” la comarca i que, lluny de ser una trobada acadèmica desconnectada de la realitat i del dia a dia de la ciutadania, va ser un espai real de reflexions i debats al voltant de tres grans àmbits: la ment, el cos i l’entorn. A partir d’aquests debats duts a terme arreu del territori, cada sessió va fer una diagnosi de qüestions concretes en relació a la comarca i, sobretot, reflexionar i debatre amb  el propòsit de fer propostes per afrontar reptes de present i de futur. A més dels debats, el fòrum municipalista va servir també per oferir un espai de reflexió institucional on també es van treballar línies de treball concretes.

El Congrés del Baix Llobregat a Debat va servir com un espai d’intercanvi de reflexions i punts de vista diferents, per repensar la comarca des del màxim d’àmbits possibles i per trobar punts en comú i sinergies entre els municipis i les persones que formen part del Baix Llobregat. Per evitar que tot plegat quedi només en un conjunt de bones intencions és molt necessari la publicació d’aquest El Baix Llobregat a Debat. Crònica d’un procés participatiu. Una eina essencial per entendre on som com a comarca i plantejar com avançar. En aquest sentit, val la pena aturar-se en els “trenta reptes per un canvi d’època” que apareixen a la part final d’aquest llibre. Trenta propòsits que s’han de poder llegir com a necessitats que s’han de poder tirar endavant i aplicar, més enllà del marc teòric que representava el Congrés.

Ara és doncs moment de posar fil a l’agulla i ser capaços de mirar el Baix Llobregat amb una perspectiva global, tenint-ne en compte les singularitats i complexitats i traient-ne partit. El congrés va permetre fer coincidir persones diferents perquè dialoguessin i debatessin sobre qüestions concretes i es van fer arribar xerrades arreu del territori. Aquest esperit de sortir dels mateixos llocs i arribar a tot arreu convindria no perdre’l. Periodísticament, un dels reptes és també ser capaços d’explicar la comarca i aconseguir que les coses que passen i les realitats que es viuen aquí puguin tenir espai sense quedar eclipsades, o acomplexades, per Barcelona.

La publicació permet ser conscients de les mancances i les virtuts d’una comarca tan diversa i pot convertir-se en una eina que permeti “fer comarca” i trobar la manera d’aconseguir que el riu Llobregat no esdevingui barrera sinó element cohesionador. Tenim feina.

Carme Verdoy
Periodista

ARTICLE DEL MES PER CARME VERDOY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Podeu obtenir més informació i configurar les vostres preferències AQUÍ. View more
Acceptar
Refusar